{ "title": "Asitler Bazlar ve Tuzlar", "image": "https://www.tuzlar.gen.tr/images/asitler-bazlar-ve-tuzlar.jpg", "date": "21.01.2024 10:34:42", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Asitler Bazlar ve Tuzlar, Öncelikle asitlerden bahsedelim kimya biliminde asitler çok önemli bir bileşik olarak bilinir. Günlük hayatımızda ihtiyaçlarımız için kullanmış olduğumuz gıda maddelerinin birçoğunda asitler yer almaktadır. İnsan organı olan midenin öz suyunda tüketilen besinlerin sindirimine yardımcı olmak için hidroklorik asitler bulunmaktadır. Organizmaların yaşamsal olaylarında asitler çok önemlidir. Asitler genellikle iki grupta incelenir bunlar organik ve inorganiktir. Yapılarında karbon elementi kullanılarak oluşan asitlere organik asitler ve yine yapılarında karbon elementi bulunmayan asitlere ise inorganik asitler denilmektedir.

Asitlerin Metaller ile Reaksiyonu

Asitlerin metaller ile reaksiyonu sonucunda ortaya tuz oluşumu çıkar ve yine bu reaksiyon sonucunda ortaya hidrojen gazı çıkmaktadır. Soy metaller dışında bulunan metallerden hidrojen gazı daha aktif görev almaktadır. Burada Al metali iyonu yükseltgenmektedir. Buradan birleşik haline geçiş gerçekleşirken asit katyonu indirgenmektedir. Bir de yarı soy metaller bu yükseltgen özelliği gösteren asitlere etki ederler ve bu etkime ile ortaya tuz, su ve oksit oluşur. HNO3 asidi kullanılmasında ise hidrojen gazı açığa çıkar su ve tuz oluşur.

Asitlerin Özellikleri Nelerdir?

Asitler özellik olarak elma ve sirkede bulunduğu gibi tatları ekşi olmaktadır. Bu durumda elmada malik asit ve sirkede ise asetik asit limonda ise sitrik asit bulunmaktadır. Ayrıca kolada karbonik asit, yoğurdun suyunda ise laktik asit bulunmaktadır. Ama her asit faydalı olmayabilir bazı asitler zehirli ve bazıları da parçalayıcı özelliğine sahiptir. Çoğu asidin yakıcı özelliği de bulunmaktadır. Vücudunuzun herhangi bir yerine dökülen asit proteinle tepkimeye girerek hücre suyunu çekmesi sonucunda vücutta yanmaya sebep olmaktadır. Kuvvetli asitlerde iletkenler fazla olurken bazı zayıf asitlerde ise iletkenler az bulunur. Suda çözünen asidin fazla iyonu oluşmakta ise o kadarda iletken özelliği olduğu bilinmektedir. Mavi turnusol kağıdını kırmızıya asitler çevirmektedir. Asitler bazlar da birleşerek su ve tuzu oluşturmaktadır. Asitlerin yapısında protonlar bulunur.

Bazlar

Baz asidin karşıtı olmaktadır. Bazlar olmadan asitler tepkime gösteremez. Baz ile asit tepkimeye girerek tuz ve suyu oluşturur bu olaya kimyada nötrleşme denilmektedir. Bazlar kimyasal tepkime de proton alıcısı olurken asit ise proton vericisi olarak bilinir. Madenin baz olması için mutlaka protonu bağlayacak bir çift elektron taşımalıdır. Baz ve asit tepkime sonucunda proton aktarımına dönüşmektedirler. Bazın ve asidin vermiş olduğu elektron çiftinin alıcısı olduğu belirtilmiştir. Bu durumda kovolans bağ oluşmaktadır.

Bazların Nasıl Yapılır?

Bazlar birçok yolarla hazırlanmaktadır bunların arasında başlıcası alkali klorürün elektroliz yolu ile ayrışmaları ve amonyağın doğrudan dahil olması barit ve kirecin su ile olan karbonatların bozulmaları ile hazırlanmaktadır. Bazlar birçok alanda kullanımlarının yanında bir de bulundukları ortamın pH seviyesini yükseltilir ve ester hidrolizi tepkimelerini sonuçlandırır.

Baz ve Asidin Tepkimesi

En kuvvetli baz olarak bilinen kostik alkali bazlar çok tehlikelidir. Giysileri parçalayan temas ettiği vücudun bölgesinde ateş ve kaynar suyun yakması gibi yakan bazlardır. Kostik bazlar kaza sonucu yutulması durumunda ise midenin delinmesi ve yemek borusunun yanması hatta ölüm ile sonuçlanan ağır hasar ve yanıklara sebep olmaktadır. Bir de sudkostik bazlar vardır beyaz renklidir. Sabun yapımında ve pamuk ipliklerinin parlak ve sağlam olması için dokuma sanayinde kullanılan bazlardır. Potas kostiğin bazı Arap sabunu ve temizlik maddelerinde kullanılmaktadır. Alkali bazların bulunduğu topraklarda bitki ve hayvan yaşama şansı bulunmaz bu yerlerde çorak iklim hâkim olmaktadır.

Tuzlar

Tuz kimyada asit ve bazın tepkimesi sonucunda ortaya çıkan bir meddedir. Bazda bulunan artı iyon ve asitte bulunan eksi yüklü iyonla oluşur. Baz ile asit tepkiyerek nötrleşme olup su ve tuz ortaya çıkar. Erimiş olan tuz ya da çözelti durumunda bulunan tuzlar artı ile eksi iyonlarını ayrıştırarak ve elektriği iletir. Ayrıca tuz sodyum klorür ve sofralarda kullanılan madde olmaktadır.

Tuzun Elde Edilmesi
Tuz Çeşitleri
" } ] }