{ "title": "Organik Tuz", "image": "https://www.tuzlar.gen.tr/images/organik-tuz.jpg", "date": "20.01.2024 00:50:05", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Organik tuzlar, kimyasal anlamda hiçbir işlem görmemiş, çıkarıldığı şekilde kullanıma sunulan tuzlardır. İnsanlar için oldukça önemli ve değerli bir maddedir. Çünkü insan vücudunun yarısı tuz diğer yarısı da su içerir. Her ikisine de ihtiyacımız bulunmaktadır. Doğal yani organik tuz kullanmak hem sağlıklı hem de vücut için oldukça faydalıdır.

Ülkemizde genellikle iki çeşit tuz kullanılır. Bunlar yıkanmış tuzlar ve rafine edilmiş tuzlardır.

Yıkanmış tuz, ham haldeki tuzun yüzeysel bir şekilde su ile yıkanarak ve daha sonra tuz değirmeninde öğütülerek elde edilen tuzlardır. Bu tuzların kristalleri içinde asla yabancı maddeler bulunmaz, oldukça doğaldır.

Rafine edilmiş tuz, yine ham madde olarak bulunan organik tuzun yüksek sıcaklıktaki suya atılarak eritilmesi, daha sonra elde edilen tuzlu suyun dinlendirilip temizlenmesi ve son olarak da vakum yardımı ile sudan tuz kristallerinin yeniden oluşturulması ile hazırlanmaktadır.

Organik tuz çeşitleri, himalaya tuzları, deniz suyu tuzları ve kaya tuzları olarak bilinir.

Himalaya tuzları, adından da anlaşıldığı gibi Himalaya dağının tepe bölgelerinden elde edilir ve kesinlikle %100 doğal organik tuzdur. Içinde herhangi bir katkı maddesi ya da yabancı madde bulunmaz, dünya genelinde ve ülkemizde bu özelliği yüzünden çok fazla tercih edilmektedir. Diyetisyenler ve doktorlar da himalaya tuzu yemeyi önermektedirler. Bu tuz, şeker hastalığına, kötü kolesterole ve tansiyon hastalığına olan faydaları ile de bilinir. Ayrıca mineral kaynağı olduğu için vücuda olan yararları bunlarla sınırlı değildir.

Deniz suyu tuzları, deniz suyunun buharlaşması ile elde edilen fortumsu şekilde bulunan tuz çeşididir. Oldukça doğal ve kendiliğinden oluştuğu için himalaya tuzu gibi diyetisyen ve doktorların en önemli önerileridir. Birçok hastalığa da şifa olduğu söylenmektedir. Bizler ülkemizin konumu açısından oldukça şanslıyız, üç tarafımız da denizlerle kaplı. Dolayısıyla bu tuzlara ulaşabiliyor olmak bizler için bir ayrıcalıktır.

Kaya tuzları, sodyum klorürün mineral formülü olarak da bilinen bu tuzlar, Hititler döneminden itibaren yani ortalama 5 bin yıldır işlenmektedir. Yapıları izometrik kristallerden oluşur ve renk olarak da sarı ya da beyaz renkte bulunurlar. İçlerine giren yabancı maddelerin çeşidine göre renkleri mavinin tonlarında ya da pembe olabilmektedir. Bu tuzlardan genellikle boraks asidi tuzu veya sülfat halojen tuzu gibi mineraller oluşur. Kaya tuzunun astım hastalığına ve bronşite fayda sağladığı bilinmektedir. Ayrıca turşu kurarken ve yemek yaparken kullanıldığı gibi cildi güzelleştirmek için de kullanılmaktadır. Ülkemizde, Erzurum, Sivas, Çankırı, Erzincan Kemah ve Kırşehir Tepesidelik bölgelerinde kaya tuzu çıkarılmaktadır.
" } ] }