{ "title": "Rafine Tuz", "image": "https://www.tuzlar.gen.tr/images/rafine-tuz.jpg", "date": "19.01.2024 07:35:38", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Rafine Tuz, tuz kayalarından, denizden ya da gölden elde edilen sodyum klorür adı verilen ham tuzun yüksek sıcaklıkta su içinde tamamen eritildikten sonra yabancı maddelerden arındırılarak vakum yardımıyla saf halde kristallendirilmesidir. Rafine tuz kristalleri ince ve yuvarlak olur. Tuz insan vücudunun hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için gerekli bir besin maddesidir. İnsan vücudunda protein, yağ, su, karbonhidrat, kalsiyum, fosfor, sodyum, klorür, potasyum, kükürt, magnezyum gibi iyonlar bulunur. Bu iyonlardan sodyum, klorür, potasyum ve kalsiyum vücuttaki elektrolit dengesini sağlar. Elektrolit dengesinin olması gereken değerden az ya da çok olması vücutta tüm dengelerinde bozulmasına sebep olur. Tuz ise sodyum ve klorür iyonlarının her birinde bulunur. Bu değerler incelendiğinde ham tuzun gıda sektöründe mutfak ve sofra tuzu olarak tüketilebilmesi için iki önemli yöntemden biriyle işlenmesi gerekir. Tuz üretimi bütün mineral çıkarma yöntemleri arasında basit ve kolay olması açısından en çok tercih edilen yöntemdir.

Bu yöntemlerden birincisi öğütme, yıkama ve kurutma yöntemidir. Bir diğeri ise rafine tuz üretimi yöntemidir. Rafine tuz üretimi de kendi içinde buharlaştırma ve rekristalizasyon olarak iki farklı yöntemle elde edilir. Bu yöntemlerden en yaygını olan tuzlu suyun buharlaştırılmasıdır. Buharlaştırma yöntemi genellikle kurak ve sıcak bölgelerde uygulanır. Rafine işlemi aşamasında tuzun katılaşmasını önleyici ve beyazlamasını sağlayıcı kimyasallara maruz kalması tuzun doğallığını ve mineral değerlerini önemli ölçüde yitirmesine sebep olur. Ham tuz hangi kaynaktan elde edildiğinin bir önemi olmaksızın temizlenme işleminden geçirilmeden sofrada kullanılması tavsiye edilmez.

Kullanım Alanları: Rafine tuz oldukça geniş bir tüketim yelpazesine sahiptir. Gıda sektöründe besin olarak pek çok gıdada, gıdalardan hazırlanan yemeklerde ve ekmek yapımında tercih edilir. Tarım sektöründe hayvan yemlerinde, ağaç bakımında ve otların imhasında kullanılır. Ayrıca sanayide, konserve ve çelik üretiminde, tekstil sektöründe, mandıracılık alanlarında ve özellikle demir ve kara yollarının trafikte buzlanmaya karşı korunması amacıyla kullanılır.

Faydaları: Her bir besinde bulunan tuz vücudun asit baz dengesini korumaya yardımcı olur. Aşırı sıcakta kalan kişilerde sıklıkla görülen kas spazmlarının tedavisinde, tansiyonu düşük olan kişilerin tedavisinde tuzlu su içilmesi ya da tuzlu yiyecek yenmesi şeklinde kullanılır. Rafine tuzun idrar söktürücü etkisi sayesinde metabolizmanın düzenlenmesine katkıda bulunur. Ayrıca antiseptik özelliği sayesinde mikrop öldürücüdür. O nedenle besinlerin tuzlanma veya salamura esnasında sıklıkla kullanılır.

Zararları: Ham tuz rafine işlemi esnasında 650 derecelik ısıya tabi tutulduğu için doğal yapısı büyük oranda bozulur. Düzenli olarak rafine tuz tüketildiğinde tuzun içeriğinde bulunan kimyasallar vücut hücrelerindeki su miktarının azalmasına sebep olur. Vücut aşırı tuzun kendisine vereceği zararı engellemek için tuzun etkilerini sürekli engellemeye çalışır. Bunu yapabilmek için hücre suyu moleküllerini kullanır. Hücre suyu tamamen kaybolan bu hücreler belirli bir zaman sonra tüm fonksiyonlarını yitirir. Rafine tuz diğer tuzlara oranla daha uzun sürede vücuttan atıldığı için yüksek tansiyona davetiye çıkarır. Vücuttan atılamayan tuzlar eklem ve kemiklerde birikir. Buda böbrek rahatsızlıklarının oluşmasını sağlar. Vücut rafine tuzu zehir olarak algıladığı için kendini korumak için bu tuzu hemen dışarı atmak istiyor. Buda böbrekler başta olmak üzere tüm boşaltım sistemi üzerinde önemli derecede yük ve baskı oluşur. Ayrıca rafine tuz ilerleyen yaşlarda Alzheimer hastalığı riskinin artmasına da sebep olur. Tüm bu olumsuzluklar göz önünde bulundurulunca rafine tuzun tüketilmesine mümkün olduğunca dikkat edilmelidir.

" } ] }