{ "title": "Tuz Ruhu Formülü", "image": "https://www.tuzlar.gen.tr/images/tuz-ruhu-formulu.jpg", "date": "20.01.2024 07:10:28", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Tuz Ruhu Formülü, Kimyasal formülü HCI olan hidroklorik bir asittir. 9. Yüzyılda Arap simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedilmiş. Bu kimyasal hidrojen ve klor elementlerinden oluşur. Su içerisinde çözümü oldukça yüksektir. Tarihte yeni kolaylıkların keşfinde ve hemen hemen tüm alanlarda hidroklorik asit kullanılmıştır. Asitlik kuvveti sayesinde Oda sıcaklığında ve normal bir basınçta gaz halinde iken metallerle birlikte birçok tepkime de kullanılmıştır. En fazla yüzde 38'lik bir derişim oluşurken pH dengesinin sağlanması için kullanılır. Tuzruhu hem çok keskin kokuludur. Hem de yakıcı bir kimyasal bileşimdir. Üstelik mermerin bile yüzeyini eritebilecek kadar güçlü bir asittir. Bu asidin en büyük özelliği zehirli bir madde olmasıdır. Bu yüzden insan dokuları başta olmak üzere yüzeye ciddi tahribatlar verir. Hidrojen klorürü normal şartlarda eksi 27.32 derecede erir ve 110 derecede ise kaynar. Hidroklorik asidi elde edebilmek için öncelikle hidrojen klorür gazının oluşturulması gereklidir. Özellikle tüketilen yiyeceklerdeki bakteri oranını düşürmesi için oldukça etki sağlar. Düşük pH değeri, pepsinozin denilen sindirim enzimini harekete geçirmek için kullanılır. Bazen düşük pH değerine maruz kalan besinler için on iki parmak bağırsağına geldiğinde ortamdaki altılık pH değeri ile eski haline döner.

Tuz Ruhu Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Hidroklorik asit 1400 yıllarında elde edilmiştir. Hidrojen klorü tersine olduğu durumlarda aşındırıcı ve çürütücü olurlar. Hidroklorik asit özelliği içerisinde çinko, demir, magnezyum veya alüminyum gibi metale etki eder. Bakır, bu asitle birlikte havanın oksijeniyle tepkimeye yol açar. Ancak hidrojen açığa çıkmaz. Altın ve platin olarak hidroklorik asitle tepkimeye girmezler. Tüm metallere etki eden hidroklorik asit ve nitrik asit karışımı olarak çözünürler. Metal oksitler ise genelde hidroklorik asitte çözünmeye girer. Hidroklorik asidin pas giderici rolü ile bu olaya dayanır. Karbonatlar ise hidroklorik asitle kuvvetli bir tepkimeye girdiği zaman karbondioksit açığa çıkar. Diğer tuzlar hidroklorit asitle tepkimeye girerler. Volkanik alanlarda da bulunur. Asit, beyaz renkte gümüş klorür çökeleği verir. Çökelek ışık aldığı zaman morarmaya başlar. Bu tepkimeler sonucunda kimyasal çözümleme ile maddelerin tanınması için kullanılır.

Tuz Ruhu Formülü

Hidrojen klorür, sodyum klorür tuzuna sülfat asidi etki ettirmek için elde edilir; 2NaCI+H 2 SO 4 Na 2 SO+2HCI.

Kükürtdioksit oksijen karışımlarının sodyum klorüre etki ederek elde edilir; SO 2 +1/20 2+H 2 O+NaCI-Na 2 SO 4+HCI.

Kullanım Alanları

Kimya; bu sektörde organik bileşiklerinde bulunan inorganik maddeleri sanayi dalları arasında kullanılmaktadır.

Petrol; bu petrol kayaların içerisine enjekte edilerek, petrolün varlığı konusu ve kalitesi gibi konusunda elde edilir.

İlaç; İlaçların hazır hale gelmesinde, etken maddesi tuz haline getirilir. Tuz halinde getirilip, kapsül veya tablettir.
" } ] }