{ "title": "Tuz", "image": "https://www.tuzlar.gen.tr/images/tuz.jpg", "date": "21.01.2024 21:20:48", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "Tuz, beyaz bir renge sahip olan, sodyum klorür ismi ile bilinen ve kristal bir yapıya sahip olan bileşkenin adıdır. İnsan ve onun dışındaki tüm canlıların besin kaynaklarının başından bulunmaktadır. Canlılar için beslenmeleri konusunda oldukça önemli bir yere sahip olan tuz ayrıca ticari amaç içinde oldukça önemli bir gıda türüdür. İnsan vücudunun yaşamsal fonksiyonlarının devam ettirebilmesi için tuzun çok önemli bir yeri vardır. Bunun sebebi ise tuzun içinde bulunan sodyum ve klorür insan vücudu için çok önemli olan bileşkedir. İnsan vücudunda bu tür eksiklikleri gideren en önemli yapı maddesi ise tuzdur. Bu sebepten insanlar bu besin kaynağını belli miktarda tüketmelerinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Ayrıca ticari amaç ile de tuz bu sektör için oldukça önemli bir yere sahiptir. Mesela gıda, tekstil, deri, kimya sektörü ve bunun yanı sıra hayvancılık sektörü içinde kullanılmaktadır. Tuzun ekşi ve keskin bir tadı bulunmaktadır ve bu sebepten yemeklerde olmazsa olmaz bir konuma sahip olmaktadır. Ayrıca tuzun belli bir kokusu yoktur hatta herhangi bir kokuya sahip de değildir. Bir insanın her gün belli bir miktar tuz alması gerekir. Bunun sebebi ise özellikle yaz aylarında insanlarda oluşan terleme tuz kaybına ve bununla beraber su kaybı da ortaya çıkar. Bununla birlikte baş dönmesi, tansiyon düşmesi ve bitkinlik gibi birçok sorunu ortaya çıkarabilir. Bu sebepten dolayı insanlar günlük belli bir miktar tuzu gerek yemeklerin de gerekse salatalarında veya başka besinler içinde tüketerek bu eksikliği bu şekilde ortadan çıkarabilir. Bir insan vücudunun ortalama günlük tuz ihtiyacı on beş gram olmaktadır ve bu durum göz önünde bulundurulup ona göre tüketmelidirler. Tuz her ne kadar sağlık için önemli bir yere sahip olsa da çok fazla tüketilmesinin de birçok sorunu ortaya çıkaracağı unutulmamalıdır. Tuzun elde edilmesi üç yöntem şeklinde olmaktadır. Bu üç yöntemi beraber inceleyelim;
Görüldüğü üzere tuzun çeşitleri ortaya çıkış yerlerine göre değişkenlik göstermektedir. Tuz insan sağlığı için her ne kadar faydalı olsa da rafine edilmiş tuzun fazla tüketilmesi sonucunda bazı hastalıklar kendini göstermeye başlar. Bu sebepten eğer bulunuyor ise deniz ya da kaya tuzu tüketilmelidir. Ancak deniz ve kaya tuzunun bulunması zor olduğundan rafine edilen tuzun günlük olarak on beş gramı geçmemesi lazım. Ayrıca tuz tüketen bir kişi o tuzun üç katı miktarı kadar su tüketerek vücuttaki tuz oranını aza indirmelidir.
" } ] }