{ "title": "Tuzda Balık", "image": "https://www.tuzlar.gen.tr/images/tuzda-balik.jpg", "date": "21.01.2024 05:57:48", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Tuzda balık, balık her yaş gurubunun tüketmesi gereken önemli bir besinlerden bir tanesidir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların beslenmesinde balık önemli bir yere sahiptir. Balık tüketen çocuklar daha zeki ve daha sağlıklı bir bünyeye sahip oldukları için özellikle çocuklu ailelerin haftada en az bir kere balık tüketmesi önerilir. Balık tüketimi ızgara, tava, fırınlama ve buğulama gibi farklı şekillerde olabilir. Tuzda balık da bu pişirme yöntemlerinden bir tanesidir. Tuzda balık için birçok farklı türde balık kullanılabilir. Ancak en çok tercih edilen balık türleri büyük ve iri olan lagos, levrek ve kefal benzeri balıklardır. Tuzda balık, balık kızartmaktan daha kolay ve de çok sağlıklıdır. Yapımı zahmetli gibi görünse de tuzda balığı hazırlaması çok zaman almaz.

Tuzda Balık İçin Malzemeleri
Tuz Kaplama için
Tuza Balık Nasıl Yapılır?

Tuzda balık için öncelikli olarak balık temizliği yapılır. Balığın karnının boğazından karnının dip kısmına kadar bıçak yardımıyla kesilir. Kesilen yerden çıkan bağırsakları temizlenir. Temizlenen balığın içindeki siyah zarın da alınması gerekir. Bu kısım bıçakla kazınarak alınabilir. Balığın kafası, pulları ve kuyruğu temizlenmemelidir. Ayrıca üzeri de çizilmemiş olmalıdır. Levreğin sadece içinin temizlenmesi ve soğuk su ile birkaç kez yıkanması gerekir. İlk olarak limon kabukları rende ile rendelenir ve bir kenara kaldırılır. Rendelenen kabuklar daha sonra tuz harcında kullanılacaktır. Kabukları rendelenmiş limonlar ince ince doğranır. Sarımsaklar kabuklarından soyulur. Temizlenmiş balığın karnı dilim limonlar, sarımsak, tane karabiber, defne yaprağı ile doldurulur. Balığın üzeri zeytinyağı ile iyice sıvazlanır.

Diğer bir yandan derin bir kâsede deniz tuzu, limon kabuğu rendesi ve yumurta akı harç kıvamına gelene kadar karıştırılır. Harcın kıvamına göre gerekli görülürse yarım çay bardağı suda ilave edilebilir. Levreğin boyuna göre fırın tepsisi ayarlanır. Balığın tepsiye yapışmaması için tepsinin altına alüminyum folyo ya da yağlı kâğıt serilebilir. Tepsinin altına hazırlanan harçtan ince bir tabaka dökülür. Üzerine balık yerleştirilir. Balığın içine tuz kaçmamasına özen gösterilerek balık tuzlu harç ile kaplanmalıdır. Balığı tuzlarken boşluk, çatlak veya yarık kısım kalmamasına dikkat edilmelidir. Hazırlanan balık, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık olarak 45-50 dakika kadar pişirilir. Balığın piştiğini anlamak için üzerindeki tuzun iyice sertleşmesi ve renginin biraz kızarması gerekir. Fırından çıkarılan balığı tuzundan ayırmak için çekiç ile tuzun belirli noktalarına hafifçe vurulmalıdır. Çekiç yerine bıçak da tercih edilebilir. Bu aşamada balığın zedelenmesine özen gösterilmelidir. Hafifçe vurularak kırılan tuz başka bir tarafa alınır ve balığın kabuğunu kaldırılır. Servis tabağına alınan balık sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }