{ "title": "Tuzda Tavuk", "image": "https://www.tuzlar.gen.tr/images/tuzda-tavuk(1).jpg", "date": "20.01.2024 14:32:08", "author": "özlem kaynak", "article": [ { "article": "Tuzda Tavuk, Hatay'ın Reyhanlı ilçesine ait yöresel bir yemektir. Görünüşüyle akıllardan çıkmadığı gibi, lezzetiyle de yiyenlerin tadını damakların da bırakır. Farklı tatlar arayanlar için de müthiş bir lezzettir. İlk olarak Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bilir bir ustanın, oldu olmadı, oldu olmadı denemeleriyle ortaya bu mükemmel lezzet çıkmıştır. Günümüzde farklı illerimizde de yapılıyor olsa da Hatay lezzeti gibi olmamaktadır. Tuzda Tavuğun özelliği odun fırınlarında pişmesidir. İsminin Tuzda Tavuk olması sizi yanıltmasın her ne kadar tuzda pişse de çok tuzlu olmuyor, aksine yerken tuz bile ilave ediyorsunuz. Bu müthiş lezzeti evimizdeki fırınlarımızda da pişirimi uzun sayılsa da yapabiliriz. Özellikle kalabalık misafirlerde pratikte sayılabilir aslında, ilk önce tuzda tavuğu fırına atıp, onun pişme süresince de diğer bütün yemek, salata gibi hazırlıklarınızı yapabilirsiniz. İşte size evde yapabileceğiniz Tuzda Tavuk tarifi.

Tuzda Tavuk Malzemeleri
Tuzda Tavuk Nasıl Yapılır?

İlk adımda, paketli almış olduğumuz tavuğu her ihtimale karşı güzelce tütsüledikten sonra, iyice yıkayıp süzülmesi için bir kenara dik bir şekilde koyalım, tavuğumuz bir kenarda süzülürken içinde pişireceğimiz tuz karışımını hazırlayalım, derince bir kaba tuzu boşaltalım, içine suyu ve 3 adet yumurta akını ilave edip güzelce karıştıralım, öncelikle fırın tepsisinin tabanına bir parmak kadar tuz karışımından koyalım, süzülen tavuğu yüz kısmı aşağıya gelecek şekilde koyalım, tavuğun arka bacaklarını bir ip yardımıyla bağlayalım, bağlayalım ki tavuk pişerken şişip tuzun çatlamasına neden olmasın, tavuğun sadece üst kısmına bir parça yağlı kâğıt koyalım, bu da tavuk piştikten sonra tuzdan zarar görmeden ayrılması için, daha sonra tavuğu hiçbir yerden hava almayacak şekilde kalan tuz karışımı ile kaplayalım, sonra önceden 200 derecede ısıttığımız fırının, tavuğun yüksekliğine göre mümkünse orta kısmına yerleştirip iki saat pişmeye bırakalım. Tuzda Tavuğumuz iki saat piştikten sonra fırından çıkartıp, isterseniz tuzunu, tavuk parçalanmasın diye nazikçe kırıp servis tabağına ya da daha orijinal bir görüntü olsun isterseniz de fırın tepsisinden ayrı bir cam tepsiye alıp misafir sofrasına bu şekilde götürüp servisini masada misafirlerinizin yanında yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }