{ "title": "Tuzun Zararları", "image": "https://www.tuzlar.gen.tr/images/tuzun-zararlari.jpg", "date": "19.01.2024 20:29:01", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Tuzun zararları, tuz %60'ı klor, %40'ı ise sodyumdan oluşan NaCI olarak bildiğimiz kristal yapılı bileşiktir. Besin maddelerimizin içerisinde bulunan tuz, vücudumuzun sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Ancak fazla tüketildiğinde birçok hastalığa zemin hazırlar. Tuzun içerisinde hiçbir vitamin ve besin değeri yoktur. Bedenimiz onu hazmedemez ve kullanamaz. Aslında tuzun, gıdaları uzun süre koruma özelliği keşfedilene kadar ülkemizde bu kadar çok tüketilmiyordu. Gereğinden fazla tuzun vücuda verdiği zararlar sayılamayacak kadar çoktur.

Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon ve kalp damar hastalıklarına yol açar. Yüksek tansiyon rahatsızlığında tuzun önemli ölçüde etkisi vardır. Fazla tuz kan basıncını yükseltir ve zamanla ekstra baskı damarlarının elastikliğini azaltıp çöküntüler oluşmasına neden olur. Bu da damar tıkanıklığına ve sertleşmesine yol açar. Özellikle ilerleyen yaşlarda kalp krizi ve ani felç gibi durumlar oluşturabilir.

Aşırı tuz tüketimi, vücuda yararlı olan kalsiyumun yok olmasına sebep olarak kemik erimesine (Osteoporoz) ve diğer iskelet defonmasyonlarına yol açar. Bazı insanlarda böbreğin tuz atma kapasitesi sınırlı olduğundan fazla miktarda tuz hipertansiyon oluşumuna neden olur. Yine fazla alınan bu tuz sebebi ile de hipertansiyon tedavisi zorlaşabilir.

Aşırı tuz tüketimi, mide ülseri ve kanserine kapı aralar. Astım rahatsızlığını tetikler. Uzun vadede üst sindirim sistemine zarar verir.

Aşırı tuz tüketimi, gebelikte bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Hipertansiyon ve bacaklarda şişkinlik oluşturabilir. Tansiyon yükseldiği için gebelik zehirlenmesi denilen peeklamsiye neden olur. Bu da annenin hayatını ve bebeğin gelişimini riske atabilir.

Aşırı tuz tüketimi, hormon dengesinin bozulmasına neden olur. Baş dönmesi, kas kramplarına, algılama bozukluğu ve depresif belirtilere yol açabilir.

Aşırı tuz tüketimi, vücutta su tutulmasına yol açar. 1 gram tuz 250 gram su biriktirir vücudumuzda. Şişkinlik hissi verir. Aynı zamanda iştah açıcı özelliği de vardır. Bu yüzden, diyet yaparken tuz kullanımında daha dikkatli olmak gerekir. Gün içinde tükettiğimiz bir ekmekte dahi, vücudumuzun günlük ihtiyacı olan tuz bulunmaktadır. Bunu düşünerek, yediğimiz diğer besinlerin içerisine mümkün olduğunca az tuz eklemek zararlarından korunmamıza yardımcı olur.
" } ] }