{ "title": "Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır", "image": "https://www.tuzlar.gen.tr/images/zeytinin-tuzu-nasil-alinir.jpg", "date": "19.01.2024 07:28:13", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Zeytin tuzu nasıl alınır, sorusunun cevabı genellikle herkes tarafından bilinse de tam olarak doğru sonuçlar alınmayarak yanlış işlemler uygulanmaktadır. Zeytin, geçmişten günümüze gelen önemli bir besin kaynağı olmakla beraber kahvaltının baş tacı olarak bilinmektedir. Zeytinde A, C, E vitaminleri ile aynı zamanda protein, kalsiyum, klor, kükürt gibi değerli mineraller bulundurmakla beraber gelişme çağındaki çocukların özelikle günlük olarak tüketmesi gerekmektedir. Zeytin evlerde yapıldığı gibi dışarıdan market ve pazarlardan da alınmaktadır. Evde veya dışarıdan alınan zeytinlerin fazla tuzlu olması zeytinin o güzel tadını götürmekle beraber aynı zamanda fazla tuz sağlık açısından da zarar vermektedir. Zeytinin tuzu genellikle kendine has acısını alsın diye katılır ve daha lezzetli olması için tuzlu sularda bekletilir. Zeytinden acımsı olan tat gittikten sonra zeytinin bu tuzdan nasıl alınacağına ve tuzsuz zeytin sevenlere nasıl hazırlama yapılacağını gelin birlikte inceleyelim.

Genel olarak normal ya da sele zeytin olarak bilinir. Bu zeytinler çok tuzlu olmasıyla bilinen zeytinlerdir. Bu bilinen tuzlu zeytinler için tuzu ayırma yöntemleri farklı şekillerde bulunmaktadır ve ayrıca aslında çok kolay bir yöntemdir. Genellikle bunu evlerinde zeytin yapan kişiler bu işlerden anlayan çoğu insanlar da farklı tekniklerle tuzu zeytinden ayırmaktadır. Uygulayacağımız bu yöntem ise herkes tarafından bilinmesine rağmen bazı küçük hatalar yüzünden yanlış işlemler sonucu sonuç tam olarak net alınmamaktadır. Yapılacak olan ilk işlem tuzlu olan zeytin öncelikle tamamen acısını bıraktıktan sonra temiz bir başka kaba boşaltılır ve bu işlemden sonra zeytin tüketilmeden hemen hemen 1 gece öncesinde tuzlu zeytinleri temiz suyla karıştırılmış sirkeli suda içerisinde bekletmektir. Daha sonra sabah kalkınca sirkeli su tuza etki edeceğinden tuz arınmış olacaktır. Fakat sirke kokusu olabileceğinden dolayı yenilecek kadarını temiz bir kâsede su içerisinde ortalama 10 dk kadar bekletmeniz yeterli olacaktır. Eğer aceleniz varsa ve aniden habersiz misafirleriniz kahvaltıya geldiler ise bir diğer hemen pratik olan yöntem ise tuzlu zeytini geniş bir kaba alarak temiz su içerisinde üzerine dilimlenmiş patates katmanız yeterli olacaktır ve en fazla iki saat içerisinde zeytinin tuzlarının tamamen gitmiş olduğunu göreceksiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }