Asetik Asidin Tuzu

Asetik Asidin Tuzu, Açık formülü CH3COOH, kapalı formülü ise C2H402 olan organik bir asittir. Sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu veren bir asit türüdür. Karboksilik asitler arasında en önemlisi ve en küçüğüdür. Doğada karbonhidratların yükseltgenmesi ile oluşur. Sanayi alanında biyolojik ve sentetik olarak elde edilir. Suda tamamen çözünen asetik asidin tuz ve esterine asetat ismi verilir.
Kimya alanında etanoik asit olarak bilinir. Saf olan asetik asit keskin ve renksizdir. Genellikle iğneleyici bir kokuya sahiptir. 118 derecede kaynar ve 16,7 derecede donar. Suya karıştığı zaman suyu çekme özelliğine sahiptir. Ayrıca cildi tahriş eder ve metalleri aşındırır. Özellikle şarap veya mayanın mayalanması ile elde edilen sirkenin ana maddesi asetik asittir. Bazı meyve sularında bulunan şeker mayaların etkisiyle birlikte etil bir şekilde alkole döner. Bu alkol de micoderma denilen bir bakteri ile asetik aside dönüşür. Bu formülün dışında asetik asit olarak etil alkolün oksidasyonu ile metil alkol reaksiyonu yoluyla elde edilir. Ayrıca mikrop ve haşerelere karşı bakır asetat ile bakır aseto arsenitin başlangıç maddesi olan asetik asittir. Buda selüloz triasetat yapımında kullanılır. Bunun sonucunda da asetat iplikleri oluşturulur. Bunlardan da fotoğraf filmi ve ışığı geçiren kâğıtlar elde edilir. Yine asetik asitten meydana gelen etil asetat vernik yapımında da kullanılır. Matbaa alanında da kullanılan metal asetatların başlangıç maddelerini oluştururlar.

Asetik Asidin Tuzu ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?


Asetik asit, sodyum asetat olarak tekstil endüstrisi ve gıda koruyucusu olarak kullanılır.
Bakır asetat pigment ve fungisit olarak kullanılmaktadır. Alüminyum ve demir asetat, boyalar için renk verici olarak kullanılır. Üretiminde başlıca temel hammaddedir. Asetik asit'in polar çözücülerde kararlı olmalarından dolayı tercih edilmektedir. Ayrıca karbokatyonların da yer aldığı birçok reaksiyonda çözücüdür.

Asetik Asidin Tuzu ve Kullanım Alanları


Sirke yapımında; Sirkenin içeriği yaklaşık yüzde 4-5 oranında asetik asit içermektedir. Özellikle turşu yapımında kullanılan sirkelerde yüzde 18'lik bir asetik asit bulunmaktadır. Sirkenin oluşturduğu asitli ortam sebebiyle, besinlerin bozulmasına neden olan mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Bu yüzden turşu yapımında kullanılan gıdaların ömrünü uzatmak için kullanılır.

Sanayi endüstrisinde; Sanayi de oldukça geniş bir alana sahip olan asetik asit, kimyasalların üretiminde hammadde olarak kullanılır. Vinil asetat üretiminde yoğun bir şekilde kullanılır. Bundan tahta tutkalı elde edilir. Asetik asidi tuzu ve asetik anhidrit üretiminde de haricen yararlanılır. Ayrıca çözücü olarak kullanılır. Pek plastik üretiminde kullanılan tereftalik asidi ile çözücü olarak kullanılmaktadır.

İlaç Endüstrisinde; Asetik asidin tuzu, fenolik OH ve karboksilik grupları içeren bir bileşiktir. Bu sebeple yüzde 25'inden daha fazla yoğundur ve kuvvetli çözeltileri zararlıdır. Bu yüzden Asetik asit, keskin kokusu ve yakıcı buharından dolayı laboratuvarlarda kullanılması zordur. Fenolik OH, asetik asit bileşimleri ile ilaç endüstrisinde bir yeri olan aspirin olarak Asetik salisilik asit elde edilir.

Gıda Sanayisinde; Ekmekte ve diğer fırınlanmış ürünlerde koruyucu olarak asetik asidin kullanımına izin verilir. Fakat yeterli düzeyde antimikrobiyal etkisi için gerekli olan miktarı bazen istenilmeyen bir tat oluşturabilir. Tampon özelliği ile E260 ismiyle bir katkı maddesi olarak da kullanılır. Asetik asit ketçap, mayonez ve turşu gibi asitlik bir lezzetin istendiği gıdalarda koruyucu olarak kullanılır.

Asetik Asidin Tuzu ve Etkileri; Yoğun asetik asidi cildi yakar ve etkileri zamanla görülebilir. Göz ile temas ettiğinde ise kalıcı hasarlar bırakır. Özellikle hassas ciltlerde kabarıklar oluşmasına neden olur. Asetik asit, 40 derecenin üzerinde olan bir sıcaklıkta tutuşabilir. Hava ile karıştığı anda patlayıcı karışımlar oluşturur. İnsanlarda ise sindirim sistemine çok ciddi tahribatlar verebilir.
19.01.2024 00:25:49
Asetik Asidin Tuzu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Asetik Asidin Tuzu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Asetik Asidin Tuzu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Soda Limon Tuz

Soda limon tuz. Son yıllarda adından fazlasıyla söz ettiren bu üçlü hem üçü bir arada hem de ayrı ayrı sürekli tükettiğimiz gıdalardandır. Soda limon tuz üçl...
Devamını Oku

Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır

Zeytin tuzu nasıl alınır, sorusunun cevabı genellikle herkes tarafından bilinse de tam olarak doğru sonuçlar alınmayarak yanlış işlemler uygulanmaktadır. Zey...
Devamını Oku

Tuz Sabunu

Tuz sabunu, bizim ülkemizde özellikle iki çeşit olarak bilinir. Bunlar himalaya kristal tuz sabunu ve kaya tuzu sabunudur. Bu sabunların cilt için birçok iyi...
Devamını Oku

Tuz Ruhu

Tuz ruhu, olarak bilinen tuz ruhu sıvı formlardan %33'lük olarak 75 kilogramlık bidonlarda tanklarda veya dökülme olarak satışını yapılmaktadır Hidrojen ve k...
Devamını Oku

Tuz Ruhu Formülü

Tuz Ruhu Formülü, Kimyasal formülü HCI olan hidroklorik bir asittir. 9. Yüzyılda Arap simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedilmiş. Bu kimyasal hidro...
Devamını Oku

Tuz Taşı

Tuz taşı, bir diğer adı ile sodalit taşıdır. Fakat insanlar arasında genellikle tuz taşı olarak bilinmektedir. Tuz taşı, doğru kullanıldığında çok önemli fay...
Devamını Oku

Tuzların Özellikleri

Tuzların özellikleri, asitler ve bazların nötrleşme tepkimeleri ile birleşmesi sonucu oluşan, kristal yapılı katı maddelerdir. Tuzların farklı çeşitleri ve b...
Devamını Oku

Salamura Tuz

Salamura tuz, deniz suyunun tuzundan elde edilen iri görünümlü ve rafine tuzlarına oranla daha sağlıklı bir tuz çeşididir. Özellikle günümüzde rafineri tuzun...
Devamını Oku

Himalaya Tuzu Sabunu

Himalaya Tuzu Sabunu, bu sabun çoğunlukla kristal olan tuzların bir araya gelmesi ile elde edilen bir sabun çeşididir. Çünkü böylelikle kullanımı çok daha ko...
Devamını Oku

İyotsuz Tuz

İyotsuz tuz, kullanımı insanlarda farklı durumlarda geçerlidir. Bütün insanların vücutlarının belirli bir oranda iyota ihtiyacı vardır. Özellikle de çocukluk...
Devamını Oku

Pembe Himalaya Tuzu

Pembe himalaya tuzu, Yaklaşık olarak 250 milyon yıl öncesinde bile kullanılan bir tuzdur. Bu tuz içerisinde bulunan çeşitli mineraller sayesinde pembe himala...
Devamını Oku

Limon Tuzu Zararları

Limon Tuzu Zararları, limon tuzu sıklıkla mutfaklarda yemek yapımında kullanılır. Yemek yapımında kullanılmasının en büyük sebebi antioksidan etkisini arttır...
Devamını Oku

Tuz Banyosu

Tuz banyosu: Çok eski zamanlardan beri doğal yollardan vücudumuzu bakıma almak oldukça yaygın bir sistemdir. Doğal yollardan cilde bakım yapma denilince ilk ...
Devamını Oku

Kristal Tuz

Kristal Tuz, tuz çeşitleri arasında en nadir olan ve kıymetli bir tuz çeşididir. Kristal tuz dünya çok nadir bulunmaktadır. Kristal tuz yüksek basınç altında...
Devamını Oku

Çin Tuzu

Çin Tuzu, Tuz bazik asitlerin tepkimeye girerek oluşturdukları maddedir. Çeşit çeşit tuz vardır. Akla ilk gelenleri ise kaya tuzu, deniz tuzudur. Bu tuzlar s...
Devamını Oku

Tuz Gölü

Tuz Gölü, İç Anadolu bölgesinde yer alan, uzunluğu 80 kilometre, yüz ölçümü 1500 kilometrekare ve genişliği 100 metre olan Tuz Gölü, Ankara, Konya ile Aksara...
Devamını Oku

Tuzlar Kimya

Tuzlar tanım olarak, asit ve baz arasında oluşan kimyasal tepkime sonucu çıkan kristal yapılı kokusuz bir bir yan üründür. Tuz kelimesi genel bir isimdir ve tuz den...
Devamını Oku

Tuz

Tuz, beyaz bir renge sahip olan, sodyum klorür ismi ile bilinen ve kristal bir yapıya sahip olan bileşkenin adıdır. İnsan ve onun dışındaki tüm canlıların be...
Devamını Oku

Tuz Çeşitleri

Tuz çeşitleri, tuz, günlük hayatta, yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan bir maddedir. Tuzun mutlaka günlük yeterli miktarda vücuda alınması gere...
Devamını Oku

İyotlu Tuz

İyotlu tuz, vücudumuzdaki tiroit bezinden hormon salgılanması için çok kıymetli bir mineraldir. Beyin ve sinir sistemimizin çalışması için ve vücudumuzun gel...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Soda Limon Tuz
Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır
Tuz Sabunu
Tuz Ruhu
Tuz Ruhu Formülü
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024