İyotlu Tuz

İyotlu tuz, vücudumuzdaki tiroit bezinden hormon salgılanması için çok kıymetli bir mineraldir. Beyin ve sinir sistemimizin çalışması için ve vücudumuzun gelişimi için iyot çok gereklidir. Ülkemizin büyük bir bölümünde sularda bulunan iyotlar yetersiz gelmektedir. İyot alımı az olursa birçok hastalık ortaya çıkabilir. Günlük alınması gereken iyot miktarı, yetişkinlerde 100-300 mikrogramdır.
Buda günde ortalama 10 gr İyotlu tuz kullanmaya eşdeğerdir.

İyot alımını çoğaltmak için tuzu çok fazla kullanmak yerine, evde sadece iyotlu tuz kullanmak yeterli olmaktadır. Yemekler pişerken tuz atılırsa, tuzun içindeki iyot miktarı azalır. Bu yüzden pişirme işlemi bittikten sonra tuz atmak daha faydalıdır. İyotlu tuzların iyot miktarının kaybolmaması için saklanma koşulları da önemlidir. Işık geçirmeyen kapalı kaplarda ve kuru serin ortamlarda muhafaza edilmelidir.

İyot yetersizliğinin sebep olduğu hastalıkları tedavi etmek oldukça pahalı ve zordur. Fakat iyotlu tuz kullanarak buna sebebiyet vermemek bizim elimizde. Ayrıca iyotlu tuz hem çok sağlıklı hem de çok ucuzdur.

İyotlu Tuzun Faydaları Nelerdir?

  • Tansiyonu düşük hastalara tuzlu yiyecek ve içecekler iyi gelir.
  • Vücudumuza içecek ve yiyeceklere aldığımız iyot, yaşamımızın önemli bir gereksinimidir.
  • Gebelikte iyot eksikliği olursa, anne karnındaki bebeğin beden ve zihin gelişimi olumsuz etkilenir.
  • İyot eksikliği hamilelikte, erken doğuma, düşük yapılmasına, özürlü bebek doğumuna, cüce bebek doğumuna ve zekâ geriliğine sebep olur.
  • Guatr hastalığı iyotla yenilebilir.
  • Yetişkin insanlarda iyot eksikliği, zihinsel ve bedensel dengesizliklere yol açabilir.
  • Çocukların yetişme dönemlerinde iyot eksikliği olursa, yine zihinsel ve bedensel eksiklikler ortaya çıkabilmektedir.
  • Sofrada kullanılan İyotlu tuz, idrar oluşumunu sağlar ve bu sayede metabolizma içindeki zararlı maddeler bu yolla dışarı atılır.
  • Bu tuzların antiseptik yani mikrop öldürücü özelliği de bulunmaktadır.
  • Vücuttaki elektrolit dengesini sağlamaktadır.
  • Çok fazla güneşte kalan kişilerde oluşan kas kramplarının tedavisinde kullanılır.

Aşırı Tuzun Zararları Nelerdir?

  • İyotlu bile olsa, tuzu çok fazla kullanmak vücudumuza zarar vermektedir.
  • Böbrekleriniz sağlıklı bir şekilde çalışmıyorsa, vücuda alınan fazla sodyum rahatlıkla atılamaz. Bu sodyum birikirse vücudun çeşitli yerlerinde ödem denilen şişlikler oluşur.
  • Damarlarda dolaşan sıvı miktarı artar.
  • Kan basıncı yükselir ve hipertansiyon ortaya çıkar.
  • Kalp ve böbrek hastalıkları oluşur.
  • Felç olma riski artar.
Iyotlu tuzları bile gerektiği kadar ve dengeli bir şekilde vücudumuza almalıyız. İyot eksikliği hastalıklara neden olduğu gibi, vücuda aşırı yüklenen sodyumda birçok hastalığa sebebiyet verir. Bu denge mutlaka sağlanmalıdır.
21.01.2024 01:34:35
İyotlu Tuz ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

İyotlu Tuz Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "İyotlu Tuz"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Soda Limon Tuz

Soda limon tuz. Son yıllarda adından fazlasıyla söz ettiren bu üçlü hem üçü bir arada hem de ayrı ayrı sürekli tükettiğimiz gıdalardandır. Soda limon tuz üçl...
Devamını Oku

Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır

Zeytin tuzu nasıl alınır, sorusunun cevabı genellikle herkes tarafından bilinse de tam olarak doğru sonuçlar alınmayarak yanlış işlemler uygulanmaktadır. Zey...
Devamını Oku

Tuz Sabunu

Tuz sabunu, bizim ülkemizde özellikle iki çeşit olarak bilinir. Bunlar himalaya kristal tuz sabunu ve kaya tuzu sabunudur. Bu sabunların cilt için birçok iyi...
Devamını Oku

Tuz Ruhu

Tuz ruhu, olarak bilinen tuz ruhu sıvı formlardan %33'lük olarak 75 kilogramlık bidonlarda tanklarda veya dökülme olarak satışını yapılmaktadır Hidrojen ve k...
Devamını Oku

Tuz Ruhu Formülü

Tuz Ruhu Formülü, Kimyasal formülü HCI olan hidroklorik bir asittir. 9. Yüzyılda Arap simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedilmiş. Bu kimyasal hidro...
Devamını Oku

Tuz Taşı

Tuz taşı, bir diğer adı ile sodalit taşıdır. Fakat insanlar arasında genellikle tuz taşı olarak bilinmektedir. Tuz taşı, doğru kullanıldığında çok önemli fay...
Devamını Oku

Tuzların Özellikleri

Tuzların özellikleri, asitler ve bazların nötrleşme tepkimeleri ile birleşmesi sonucu oluşan, kristal yapılı katı maddelerdir. Tuzların farklı çeşitleri ve b...
Devamını Oku

Salamura Tuz

Salamura tuz, deniz suyunun tuzundan elde edilen iri görünümlü ve rafine tuzlarına oranla daha sağlıklı bir tuz çeşididir. Özellikle günümüzde rafineri tuzun...
Devamını Oku

Himalaya Tuzu Sabunu

Himalaya Tuzu Sabunu, bu sabun çoğunlukla kristal olan tuzların bir araya gelmesi ile elde edilen bir sabun çeşididir. Çünkü böylelikle kullanımı çok daha ko...
Devamını Oku

İyotsuz Tuz

İyotsuz tuz, kullanımı insanlarda farklı durumlarda geçerlidir. Bütün insanların vücutlarının belirli bir oranda iyota ihtiyacı vardır. Özellikle de çocukluk...
Devamını Oku

Pembe Himalaya Tuzu

Pembe himalaya tuzu, Yaklaşık olarak 250 milyon yıl öncesinde bile kullanılan bir tuzdur. Bu tuz içerisinde bulunan çeşitli mineraller sayesinde pembe himala...
Devamını Oku

Limon Tuzu Zararları

Limon Tuzu Zararları, limon tuzu sıklıkla mutfaklarda yemek yapımında kullanılır. Yemek yapımında kullanılmasının en büyük sebebi antioksidan etkisini arttır...
Devamını Oku

Tuz Banyosu

Tuz banyosu: Çok eski zamanlardan beri doğal yollardan vücudumuzu bakıma almak oldukça yaygın bir sistemdir. Doğal yollardan cilde bakım yapma denilince ilk ...
Devamını Oku

Kristal Tuz

Kristal Tuz, tuz çeşitleri arasında en nadir olan ve kıymetli bir tuz çeşididir. Kristal tuz dünya çok nadir bulunmaktadır. Kristal tuz yüksek basınç altında...
Devamını Oku

Çin Tuzu

Çin Tuzu, Tuz bazik asitlerin tepkimeye girerek oluşturdukları maddedir. Çeşit çeşit tuz vardır. Akla ilk gelenleri ise kaya tuzu, deniz tuzudur. Bu tuzlar s...
Devamını Oku

Tuz Gölü

Tuz Gölü, İç Anadolu bölgesinde yer alan, uzunluğu 80 kilometre, yüz ölçümü 1500 kilometrekare ve genişliği 100 metre olan Tuz Gölü, Ankara, Konya ile Aksara...
Devamını Oku

Tuzlar Kimya

Tuzlar tanım olarak, asit ve baz arasında oluşan kimyasal tepkime sonucu çıkan kristal yapılı kokusuz bir bir yan üründür. Tuz kelimesi genel bir isimdir ve tuz den...
Devamını Oku

Tuz

Tuz, beyaz bir renge sahip olan, sodyum klorür ismi ile bilinen ve kristal bir yapıya sahip olan bileşkenin adıdır. İnsan ve onun dışındaki tüm canlıların be...
Devamını Oku

Tuz Çeşitleri

Tuz çeşitleri, tuz, günlük hayatta, yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan bir maddedir. Tuzun mutlaka günlük yeterli miktarda vücuda alınması gere...
Devamını Oku

Epsom Tuzu

Epsom Tuzu, (İngiliz tuzu) doğal yollar ile oluşan magnezyum sülfat bileşimi bir mineraldir. Epsom tuzu İngiltere'de doğal kaynaklarda kendiliğinden oluşur. ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Soda Limon Tuz
Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır
Tuz Sabunu
Tuz Ruhu
Tuz Ruhu Formülü
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024