Rafine Tuz

Rafine Tuz, tuz kayalarından, denizden ya da gölden elde edilen sodyum klorür adı verilen ham tuzun yüksek sıcaklıkta su içinde tamamen eritildikten sonra yabancı maddelerden arındırılarak vakum yardımıyla saf halde kristallendirilmesidir. Rafine tuz kristalleri ince ve yuvarlak olur. Tuz insan vücudunun hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için gerekli bir besin maddesidir.
İnsan vücudunda protein, yağ, su, karbonhidrat, kalsiyum, fosfor, sodyum, klorür, potasyum, kükürt, magnezyum gibi iyonlar bulunur. Bu iyonlardan sodyum, klorür, potasyum ve kalsiyum vücuttaki elektrolit dengesini sağlar. Elektrolit dengesinin olması gereken değerden az ya da çok olması vücutta tüm dengelerinde bozulmasına sebep olur. Tuz ise sodyum ve klorür iyonlarının her birinde bulunur. Bu değerler incelendiğinde ham tuzun gıda sektöründe mutfak ve sofra tuzu olarak tüketilebilmesi için iki önemli yöntemden biriyle işlenmesi gerekir. Tuz üretimi bütün mineral çıkarma yöntemleri arasında basit ve kolay olması açısından en çok tercih edilen yöntemdir.

Bu yöntemlerden birincisi öğütme, yıkama ve kurutma yöntemidir. Bir diğeri ise rafine tuz üretimi yöntemidir. Rafine tuz üretimi de kendi içinde buharlaştırma ve rekristalizasyon olarak iki farklı yöntemle elde edilir. Bu yöntemlerden en yaygını olan tuzlu suyun buharlaştırılmasıdır. Buharlaştırma yöntemi genellikle kurak ve sıcak bölgelerde uygulanır. Rafine işlemi aşamasında tuzun katılaşmasını önleyici ve beyazlamasını sağlayıcı kimyasallara maruz kalması tuzun doğallığını ve mineral değerlerini önemli ölçüde yitirmesine sebep olur.
Ham tuz hangi kaynaktan elde edildiğinin bir önemi olmaksızın temizlenme işleminden geçirilmeden sofrada kullanılması tavsiye edilmez.

Kullanım Alanları: Rafine tuz oldukça geniş bir tüketim yelpazesine sahiptir. Gıda sektöründe besin olarak pek çok gıdada, gıdalardan hazırlanan yemeklerde ve ekmek yapımında tercih edilir. Tarım sektöründe hayvan yemlerinde, ağaç bakımında ve otların imhasında kullanılır. Ayrıca sanayide, konserve ve çelik üretiminde, tekstil sektöründe, mandıracılık alanlarında ve özellikle demir ve kara yollarının trafikte buzlanmaya karşı korunması amacıyla kullanılır.

Faydaları: Her bir besinde bulunan tuz vücudun asit baz dengesini korumaya yardımcı olur. Aşırı sıcakta kalan kişilerde sıklıkla görülen kas spazmlarının tedavisinde, tansiyonu düşük olan kişilerin tedavisinde tuzlu su içilmesi ya da tuzlu yiyecek yenmesi şeklinde kullanılır. Rafine tuzun idrar söktürücü etkisi sayesinde metabolizmanın düzenlenmesine katkıda bulunur. Ayrıca antiseptik özelliği sayesinde mikrop öldürücüdür. O nedenle besinlerin tuzlanma veya salamura esnasında sıklıkla kullanılır.

Zararları: Ham tuz rafine işlemi esnasında 650 derecelik ısıya tabi tutulduğu için doğal yapısı büyük oranda bozulur. Düzenli olarak rafine tuz tüketildiğinde tuzun içeriğinde bulunan kimyasallar vücut hücrelerindeki su miktarının azalmasına sebep olur. Vücut aşırı tuzun kendisine vereceği zararı engellemek için tuzun etkilerini sürekli engellemeye çalışır. Bunu yapabilmek için hücre suyu moleküllerini kullanır. Hücre suyu tamamen kaybolan bu hücreler belirli bir zaman sonra tüm fonksiyonlarını yitirir. Rafine tuz diğer tuzlara oranla daha uzun sürede vücuttan atıldığı için yüksek tansiyona davetiye çıkarır. Vücuttan atılamayan tuzlar eklem ve kemiklerde birikir. Buda böbrek rahatsızlıklarının oluşmasını sağlar. Vücut rafine tuzu zehir olarak algıladığı için kendini korumak için bu tuzu hemen dışarı atmak istiyor. Buda böbrekler başta olmak üzere tüm boşaltım sistemi üzerinde önemli derecede yük ve baskı oluşur. Ayrıca rafine tuz ilerleyen yaşlarda Alzheimer hastalığı riskinin artmasına da sebep olur. Tüm bu olumsuzluklar göz önünde bulundurulunca rafine tuzun tüketilmesine mümkün olduğunca dikkat edilmelidir.

19.01.2024 07:35:38
Rafine Tuz ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Rafine Tuz Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Rafine Tuz"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Soda Limon Tuz

Soda limon tuz. Son yıllarda adından fazlasıyla söz ettiren bu üçlü hem üçü bir arada hem de ayrı ayrı sürekli tükettiğimiz gıdalardandır. Soda limon tuz üçl...
Devamını Oku

Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır

Zeytin tuzu nasıl alınır, sorusunun cevabı genellikle herkes tarafından bilinse de tam olarak doğru sonuçlar alınmayarak yanlış işlemler uygulanmaktadır. Zey...
Devamını Oku

Tuz Sabunu

Tuz sabunu, bizim ülkemizde özellikle iki çeşit olarak bilinir. Bunlar himalaya kristal tuz sabunu ve kaya tuzu sabunudur. Bu sabunların cilt için birçok iyi...
Devamını Oku

Tuz Ruhu

Tuz ruhu, olarak bilinen tuz ruhu sıvı formlardan %33'lük olarak 75 kilogramlık bidonlarda tanklarda veya dökülme olarak satışını yapılmaktadır Hidrojen ve k...
Devamını Oku

Tuz Ruhu Formülü

Tuz Ruhu Formülü, Kimyasal formülü HCI olan hidroklorik bir asittir. 9. Yüzyılda Arap simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedilmiş. Bu kimyasal hidro...
Devamını Oku

Tuz Taşı

Tuz taşı, bir diğer adı ile sodalit taşıdır. Fakat insanlar arasında genellikle tuz taşı olarak bilinmektedir. Tuz taşı, doğru kullanıldığında çok önemli fay...
Devamını Oku

Tuzların Özellikleri

Tuzların özellikleri, asitler ve bazların nötrleşme tepkimeleri ile birleşmesi sonucu oluşan, kristal yapılı katı maddelerdir. Tuzların farklı çeşitleri ve b...
Devamını Oku

Salamura Tuz

Salamura tuz, deniz suyunun tuzundan elde edilen iri görünümlü ve rafine tuzlarına oranla daha sağlıklı bir tuz çeşididir. Özellikle günümüzde rafineri tuzun...
Devamını Oku

Himalaya Tuzu Sabunu

Himalaya Tuzu Sabunu, bu sabun çoğunlukla kristal olan tuzların bir araya gelmesi ile elde edilen bir sabun çeşididir. Çünkü böylelikle kullanımı çok daha ko...
Devamını Oku

İyotsuz Tuz

İyotsuz tuz, kullanımı insanlarda farklı durumlarda geçerlidir. Bütün insanların vücutlarının belirli bir oranda iyota ihtiyacı vardır. Özellikle de çocukluk...
Devamını Oku

Pembe Himalaya Tuzu

Pembe himalaya tuzu, Yaklaşık olarak 250 milyon yıl öncesinde bile kullanılan bir tuzdur. Bu tuz içerisinde bulunan çeşitli mineraller sayesinde pembe himala...
Devamını Oku

Limon Tuzu Zararları

Limon Tuzu Zararları, limon tuzu sıklıkla mutfaklarda yemek yapımında kullanılır. Yemek yapımında kullanılmasının en büyük sebebi antioksidan etkisini arttır...
Devamını Oku

Tuz Banyosu

Tuz banyosu: Çok eski zamanlardan beri doğal yollardan vücudumuzu bakıma almak oldukça yaygın bir sistemdir. Doğal yollardan cilde bakım yapma denilince ilk ...
Devamını Oku

Kristal Tuz

Kristal Tuz, tuz çeşitleri arasında en nadir olan ve kıymetli bir tuz çeşididir. Kristal tuz dünya çok nadir bulunmaktadır. Kristal tuz yüksek basınç altında...
Devamını Oku

Çin Tuzu

Çin Tuzu, Tuz bazik asitlerin tepkimeye girerek oluşturdukları maddedir. Çeşit çeşit tuz vardır. Akla ilk gelenleri ise kaya tuzu, deniz tuzudur. Bu tuzlar s...
Devamını Oku

Tuz Gölü

Tuz Gölü, İç Anadolu bölgesinde yer alan, uzunluğu 80 kilometre, yüz ölçümü 1500 kilometrekare ve genişliği 100 metre olan Tuz Gölü, Ankara, Konya ile Aksara...
Devamını Oku

Tuzlar Kimya

Tuzlar tanım olarak, asit ve baz arasında oluşan kimyasal tepkime sonucu çıkan kristal yapılı kokusuz bir bir yan üründür. Tuz kelimesi genel bir isimdir ve tuz den...
Devamını Oku

Tuz

Tuz, beyaz bir renge sahip olan, sodyum klorür ismi ile bilinen ve kristal bir yapıya sahip olan bileşkenin adıdır. İnsan ve onun dışındaki tüm canlıların be...
Devamını Oku

Tuz Çeşitleri

Tuz çeşitleri, tuz, günlük hayatta, yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan bir maddedir. Tuzun mutlaka günlük yeterli miktarda vücuda alınması gere...
Devamını Oku

İyotlu Tuz

İyotlu tuz, vücudumuzdaki tiroit bezinden hormon salgılanması için çok kıymetli bir mineraldir. Beyin ve sinir sistemimizin çalışması için ve vücudumuzun gel...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Soda Limon Tuz
Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır
Tuz Sabunu
Tuz Ruhu
Tuz Ruhu Formülü
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024