Tuzun Zararları

Tuzun zararları, tuz %60'ı klor, %40'ı ise sodyumdan oluşan NaCI olarak bildiğimiz kristal yapılı bileşiktir. Besin maddelerimizin içerisinde bulunan tuz, vücudumuzun sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Ancak fazla tüketildiğinde birçok hastalığa zemin hazırlar. Tuzun içerisinde hiçbir vitamin ve besin değeri yoktur.
Bedenimiz onu hazmedemez ve kullanamaz. Aslında tuzun, gıdaları uzun süre koruma özelliği keşfedilene kadar ülkemizde bu kadar çok tüketilmiyordu. Gereğinden fazla tuzun vücuda verdiği zararlar sayılamayacak kadar çoktur.

Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon ve kalp damar hastalıklarına yol açar. Yüksek tansiyon rahatsızlığında tuzun önemli ölçüde etkisi vardır. Fazla tuz kan basıncını yükseltir ve zamanla ekstra baskı damarlarının elastikliğini azaltıp çöküntüler oluşmasına neden olur. Bu da damar tıkanıklığına ve sertleşmesine yol açar. Özellikle ilerleyen yaşlarda kalp krizi ve ani felç gibi durumlar oluşturabilir.

Aşırı tuz tüketimi, vücuda yararlı olan kalsiyumun yok olmasına sebep olarak kemik erimesine (Osteoporoz) ve diğer iskelet defonmasyonlarına yol açar. Bazı insanlarda böbreğin tuz atma kapasitesi sınırlı olduğundan fazla miktarda tuz hipertansiyon oluşumuna neden olur. Yine fazla alınan bu tuz sebebi ile de hipertansiyon tedavisi zorlaşabilir.

Aşırı tuz tüketimi, mide ülseri ve kanserine kapı aralar.
Astım rahatsızlığını tetikler. Uzun vadede üst sindirim sistemine zarar verir.

Aşırı tuz tüketimi, gebelikte bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Hipertansiyon ve bacaklarda şişkinlik oluşturabilir. Tansiyon yükseldiği için gebelik zehirlenmesi denilen peeklamsiye neden olur. Bu da annenin hayatını ve bebeğin gelişimini riske atabilir.

Aşırı tuz tüketimi, hormon dengesinin bozulmasına neden olur. Baş dönmesi, kas kramplarına, algılama bozukluğu ve depresif belirtilere yol açabilir.

Aşırı tuz tüketimi, vücutta su tutulmasına yol açar. 1 gram tuz 250 gram su biriktirir vücudumuzda. Şişkinlik hissi verir. Aynı zamanda iştah açıcı özelliği de vardır. Bu yüzden, diyet yaparken tuz kullanımında daha dikkatli olmak gerekir. Gün içinde tükettiğimiz bir ekmekte dahi, vücudumuzun günlük ihtiyacı olan tuz bulunmaktadır. Bunu düşünerek, yediğimiz diğer besinlerin içerisine mümkün olduğunca az tuz eklemek zararlarından korunmamıza yardımcı olur.
19.01.2024 20:29:01
Tuzun Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tuzun Zararları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tuzun Zararları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Soda Limon Tuz

Soda limon tuz. Son yıllarda adından fazlasıyla söz ettiren bu üçlü hem üçü bir arada hem de ayrı ayrı sürekli tükettiğimiz gıdalardandır. Soda limon tuz üçl...
Devamını Oku

Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır

Zeytin tuzu nasıl alınır, sorusunun cevabı genellikle herkes tarafından bilinse de tam olarak doğru sonuçlar alınmayarak yanlış işlemler uygulanmaktadır. Zey...
Devamını Oku

Tuz Sabunu

Tuz sabunu, bizim ülkemizde özellikle iki çeşit olarak bilinir. Bunlar himalaya kristal tuz sabunu ve kaya tuzu sabunudur. Bu sabunların cilt için birçok iyi...
Devamını Oku

Tuz Ruhu

Tuz ruhu, olarak bilinen tuz ruhu sıvı formlardan %33'lük olarak 75 kilogramlık bidonlarda tanklarda veya dökülme olarak satışını yapılmaktadır Hidrojen ve k...
Devamını Oku

Tuz Ruhu Formülü

Tuz Ruhu Formülü, Kimyasal formülü HCI olan hidroklorik bir asittir. 9. Yüzyılda Arap simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedilmiş. Bu kimyasal hidro...
Devamını Oku

Tuz Taşı

Tuz taşı, bir diğer adı ile sodalit taşıdır. Fakat insanlar arasında genellikle tuz taşı olarak bilinmektedir. Tuz taşı, doğru kullanıldığında çok önemli fay...
Devamını Oku

Tuzların Özellikleri

Tuzların özellikleri, asitler ve bazların nötrleşme tepkimeleri ile birleşmesi sonucu oluşan, kristal yapılı katı maddelerdir. Tuzların farklı çeşitleri ve b...
Devamını Oku

Salamura Tuz

Salamura tuz, deniz suyunun tuzundan elde edilen iri görünümlü ve rafine tuzlarına oranla daha sağlıklı bir tuz çeşididir. Özellikle günümüzde rafineri tuzun...
Devamını Oku

Himalaya Tuzu Sabunu

Himalaya Tuzu Sabunu, bu sabun çoğunlukla kristal olan tuzların bir araya gelmesi ile elde edilen bir sabun çeşididir. Çünkü böylelikle kullanımı çok daha ko...
Devamını Oku

İyotsuz Tuz

İyotsuz tuz, kullanımı insanlarda farklı durumlarda geçerlidir. Bütün insanların vücutlarının belirli bir oranda iyota ihtiyacı vardır. Özellikle de çocukluk...
Devamını Oku

Pembe Himalaya Tuzu

Pembe himalaya tuzu, Yaklaşık olarak 250 milyon yıl öncesinde bile kullanılan bir tuzdur. Bu tuz içerisinde bulunan çeşitli mineraller sayesinde pembe himala...
Devamını Oku

Limon Tuzu Zararları

Limon Tuzu Zararları, limon tuzu sıklıkla mutfaklarda yemek yapımında kullanılır. Yemek yapımında kullanılmasının en büyük sebebi antioksidan etkisini arttır...
Devamını Oku

Tuz Banyosu

Tuz banyosu: Çok eski zamanlardan beri doğal yollardan vücudumuzu bakıma almak oldukça yaygın bir sistemdir. Doğal yollardan cilde bakım yapma denilince ilk ...
Devamını Oku

Kristal Tuz

Kristal Tuz, tuz çeşitleri arasında en nadir olan ve kıymetli bir tuz çeşididir. Kristal tuz dünya çok nadir bulunmaktadır. Kristal tuz yüksek basınç altında...
Devamını Oku

Çin Tuzu

Çin Tuzu, Tuz bazik asitlerin tepkimeye girerek oluşturdukları maddedir. Çeşit çeşit tuz vardır. Akla ilk gelenleri ise kaya tuzu, deniz tuzudur. Bu tuzlar s...
Devamını Oku

Tuz Gölü

Tuz Gölü, İç Anadolu bölgesinde yer alan, uzunluğu 80 kilometre, yüz ölçümü 1500 kilometrekare ve genişliği 100 metre olan Tuz Gölü, Ankara, Konya ile Aksara...
Devamını Oku

Tuzlar Kimya

Tuzlar tanım olarak, asit ve baz arasında oluşan kimyasal tepkime sonucu çıkan kristal yapılı kokusuz bir bir yan üründür. Tuz kelimesi genel bir isimdir ve tuz den...
Devamını Oku

Tuz

Tuz, beyaz bir renge sahip olan, sodyum klorür ismi ile bilinen ve kristal bir yapıya sahip olan bileşkenin adıdır. İnsan ve onun dışındaki tüm canlıların be...
Devamını Oku

Tuz Çeşitleri

Tuz çeşitleri, tuz, günlük hayatta, yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan bir maddedir. Tuzun mutlaka günlük yeterli miktarda vücuda alınması gere...
Devamını Oku

İyotlu Tuz

İyotlu tuz, vücudumuzdaki tiroit bezinden hormon salgılanması için çok kıymetli bir mineraldir. Beyin ve sinir sistemimizin çalışması için ve vücudumuzun gel...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Soda Limon Tuz
Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır
Tuz Sabunu
Tuz Ruhu
Tuz Ruhu Formülü
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024