Yemek Tuzu

Yemek Tuzu, Kimyada yemek tuzlu yani sodyum klorür, NaCl simgesi ile gösterilir ve beyaz kristali bir bileşiktir. Bütün canlıların besin kaynaklarından biri olan yemek tuzu, ticari açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Bütün dünyada bulunan yemek tuzu, geçmiş yıllarda da oldukça önemli bir ihtiyaç ve ticaret maddesi olarak kabul görmüştür.

En önemli sodyum klorür kaynağı, deniz suyu olarak bilinir. Deniz suyunun yaklaşık %3'ünü sodyum klorür oluşturur. Yemek tuzu, tarih öncesi devirlerde besinleri uzun zaman boyunca saklamak için koruyucu madde olarak kullanılırdı. Tarih öncesi zamanlarda et ve balık gibi besinler tuzların içerisinde kurutulur, saklanır ve bu şekilde bozulmaları önlenmiş olurdu.

Yemek tuzunun tarihçesi, insanlık tarihinde oldukça büyük bir öneme sahip olan yemek tuzunun üretilmesi tarih öncesindeki birçok uygarlığa dayanır. Babiller ve Sümerliler yemek tuzunu bazı besin maddelerinin korumak amacıyla kullanırlardı. Yapılan çoğu araştırmadan Mısırlıların Nil deltası'nda deniz tuzunu buharlaştırıp tuz ürettikleri bilinmektedir. Tarihte beyaz altın olarak adlandırılan tuz ortaçağ ve daha sonraki dönemlerde oldukça değer kazanmıştır. Bunun sebebi tuzun elde edilme şeklinden ziyade, nakliye edilmesi ve ticaretinden kaynaklanır. Tuz ile ilgili Anadolu'da bulunan ilk yazılı kaynaklar Hititlerin dönemine kadar gider. Çin'de tuz üretilmesine ait en eski olan yazılı kaynak ise milattan önce 800'e aittir ve Çin'de milattan önce 17.
Yüzyılda tuz vergisinden bahsedilen kaynaklar yer almaktadır.

Yemek tuzunun elde edilişi, birçok mineral çıkartma yöntemleri teknikleri arasında en basit ve en kolay olan tuz üretiminin en yaygın olan şekli, tuzla adı verilen göletlerden sağlanır. Bu yöntemler ile elde edilmiş olan tuzlarda ticaret açısından öngörülmeyen safsızlıklar olabilir. Bu yöntem ile elde edilmiş olan yeni tuzların içerisinde birtakım mikroorganizmalarda yer alabilir. Bu mikroorganizmalar konservecilikte birtakım yiyeceklerin bozulmasına neden olabilmektedir.

Yemek tuzu kaya tuzundan elde edilir. Yemeklik tuzun önemli bir kaynağı olan kaya tuzu safsızlığından dolayı saydam, yarı saydam ve sarı, turuncu kahverengi, beyaz ve pembe olabilir. Kaya tuzu az yabancı madde bulunduran ve safsız durumda olan yataklarda yer altına galeriler açılıp parçalar şeklinde çıkarılır. Bu yöntem çözelti madenciliği olarak adlandırılır ve bu yöntemde safsızlık oranının fazla olmasında, açılan kuyularda sıcak su gönderilir ve sıcak suda çözünen tuzlar bu şekilde dışarı çıkarılır. Bu şekilde dışarı çıkarılan tuzların kristallendirilmesi için vakum ve tava yöntemi kullanılmaktadır.

Tava yöntemi, tahta kaplar içerisinde dinlendirilen tuzlu suda bulunan magnezyum sülfata çöktürmek amacıyla az bir oranda kireç ilave edilir ve daha sonra alanı 80-100 metrekare olan tava denilen buharlaşma kabına gönderildikten sonra ocağın sıcak gazı ile ısıtılır. Bu yöntemden önce magnezyum sülfat çökertilip alınır. Sonra ise çöken tuz alınmaktadır. Buradan alınan tuz tabak üzerinde bulunan tahta davlumbaza verildikten sonra suyu yeniden tava içine akarken tuz kurur. Bu tavanın içerisine koyulan kaba tuz, yaklaşık 75 ℃'de 1200 kilogram, orta tuz 80 ℃'de 3000 kilo, ince tuz, 95 ℃'de 700 kilo elde edilmektedir.

Vakum yöntemi, oldukça eski ve az verim elde edilen bu yöntem, bu duruma karşılık ülkemizde hala kullanılır. Bu yöntem ile elde edilmiş olan ham tuz, ilk olarak öğütüldükten sonra yıkanma kazanlarına atılır ve 2-3 bomeli su ile yıkanır. Bu teknik yapılırken yaklaşık olarak %25 oranında fire verilebilir. Daha sonra yıkanan tuz vakum kazanlarının içine atılır ve burada vakum tüpleri sayesinde alınan tuz santrifüj ünitesine ulaştırılır ve bu ünitede yaklaşık olarak 15 dakika santrifüjleme işleminden geçirilerek ve nemin %99 kadarı atılır. Ardından neminin büyük bir oranı atılan tuz, kurutma fırınlarında 180-200 ℃ sıcaklıkta kurutulur ve bu işlemden sonra da tuzun nem miktarı %0,5 düşürülür.

Kurutulan tuz, bu işlemlerden sonra elenerek kaba, iri ve ince tuz olarak 3 şekilde ayrılır ve ayrı ayrı ambalajlanıp satılır. Eleğin üzerinde kalan tuz, ham tuz olarak, kaba tuz ise 100 kiloluk çuvallarla yemek tuzu olarak satılır. Yemek tuzu olarak kullandığımız iyotlu tuzlar bu şekilde üretilir.

Yemek tuzunun özellikleri ve kullanım alanları, küp şeklinde kristallerden meydana gelen beyaz ve katı madde olan yemek tuzları, 80 ℃ de erir ve 0 ℃ de donar. Fakat sofra tuzunun sudaki çözeltisi yani salamura, oldukça düşük sıcaklıklarda donabilir. Bu oran salamurada yer alan tuz miktarına bağlı olarak 20 ℃ de bile olabilir.

Bu nedenden dolayı kış mevsiminde yollarda olan buzları eritmek için kaya tuzu kullanılır. Kaya tuzu, buzla karı birleştirir ve salamura oluşturur. Yemek tuzu aynı zamanda bütün hayvanların beslenmelerinde oldukça büyük öneme sahiptir. Bu nedenle hayvan besiciliğinde de kullanılır. Mideden salgılanan sularda hidrolik asit meydana gelmesi için ihtiyaç olan tuz, bu tuzdan gelmektedir. Kimya sanayisinin önemli ham maddesi haline gelen yemek tuzu, aynı zamanda seramik eşyaları ağırlamakta, tereyağı ve margarin üretiminde, su yumuşatma tekniklerinde ve dericilikte kullanılmaktadır.
20.01.2024 13:00:49
Yemek Tuzu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yemek Tuzu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yemek Tuzu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Soda Limon Tuz

Soda limon tuz. Son yıllarda adından fazlasıyla söz ettiren bu üçlü hem üçü bir arada hem de ayrı ayrı sürekli tükettiğimiz gıdalardandır. Soda limon tuz üçl...
Devamını Oku

Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır

Zeytin tuzu nasıl alınır, sorusunun cevabı genellikle herkes tarafından bilinse de tam olarak doğru sonuçlar alınmayarak yanlış işlemler uygulanmaktadır. Zey...
Devamını Oku

Tuz Sabunu

Tuz sabunu, bizim ülkemizde özellikle iki çeşit olarak bilinir. Bunlar himalaya kristal tuz sabunu ve kaya tuzu sabunudur. Bu sabunların cilt için birçok iyi...
Devamını Oku

Tuz Ruhu

Tuz ruhu, olarak bilinen tuz ruhu sıvı formlardan %33'lük olarak 75 kilogramlık bidonlarda tanklarda veya dökülme olarak satışını yapılmaktadır Hidrojen ve k...
Devamını Oku

Tuz Ruhu Formülü

Tuz Ruhu Formülü, Kimyasal formülü HCI olan hidroklorik bir asittir. 9. Yüzyılda Arap simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedilmiş. Bu kimyasal hidro...
Devamını Oku

Tuz Taşı

Tuz taşı, bir diğer adı ile sodalit taşıdır. Fakat insanlar arasında genellikle tuz taşı olarak bilinmektedir. Tuz taşı, doğru kullanıldığında çok önemli fay...
Devamını Oku

Tuzların Özellikleri

Tuzların özellikleri, asitler ve bazların nötrleşme tepkimeleri ile birleşmesi sonucu oluşan, kristal yapılı katı maddelerdir. Tuzların farklı çeşitleri ve b...
Devamını Oku

Salamura Tuz

Salamura tuz, deniz suyunun tuzundan elde edilen iri görünümlü ve rafine tuzlarına oranla daha sağlıklı bir tuz çeşididir. Özellikle günümüzde rafineri tuzun...
Devamını Oku

Himalaya Tuzu Sabunu

Himalaya Tuzu Sabunu, bu sabun çoğunlukla kristal olan tuzların bir araya gelmesi ile elde edilen bir sabun çeşididir. Çünkü böylelikle kullanımı çok daha ko...
Devamını Oku

İyotsuz Tuz

İyotsuz tuz, kullanımı insanlarda farklı durumlarda geçerlidir. Bütün insanların vücutlarının belirli bir oranda iyota ihtiyacı vardır. Özellikle de çocukluk...
Devamını Oku

Pembe Himalaya Tuzu

Pembe himalaya tuzu, Yaklaşık olarak 250 milyon yıl öncesinde bile kullanılan bir tuzdur. Bu tuz içerisinde bulunan çeşitli mineraller sayesinde pembe himala...
Devamını Oku

Limon Tuzu Zararları

Limon Tuzu Zararları, limon tuzu sıklıkla mutfaklarda yemek yapımında kullanılır. Yemek yapımında kullanılmasının en büyük sebebi antioksidan etkisini arttır...
Devamını Oku

Tuz Banyosu

Tuz banyosu: Çok eski zamanlardan beri doğal yollardan vücudumuzu bakıma almak oldukça yaygın bir sistemdir. Doğal yollardan cilde bakım yapma denilince ilk ...
Devamını Oku

Kristal Tuz

Kristal Tuz, tuz çeşitleri arasında en nadir olan ve kıymetli bir tuz çeşididir. Kristal tuz dünya çok nadir bulunmaktadır. Kristal tuz yüksek basınç altında...
Devamını Oku

Çin Tuzu

Çin Tuzu, Tuz bazik asitlerin tepkimeye girerek oluşturdukları maddedir. Çeşit çeşit tuz vardır. Akla ilk gelenleri ise kaya tuzu, deniz tuzudur. Bu tuzlar s...
Devamını Oku

Tuz Gölü

Tuz Gölü, İç Anadolu bölgesinde yer alan, uzunluğu 80 kilometre, yüz ölçümü 1500 kilometrekare ve genişliği 100 metre olan Tuz Gölü, Ankara, Konya ile Aksara...
Devamını Oku

Tuzlar Kimya

Tuzlar tanım olarak, asit ve baz arasında oluşan kimyasal tepkime sonucu çıkan kristal yapılı kokusuz bir bir yan üründür. Tuz kelimesi genel bir isimdir ve tuz den...
Devamını Oku

Tuz

Tuz, beyaz bir renge sahip olan, sodyum klorür ismi ile bilinen ve kristal bir yapıya sahip olan bileşkenin adıdır. İnsan ve onun dışındaki tüm canlıların be...
Devamını Oku

Tuz Çeşitleri

Tuz çeşitleri, tuz, günlük hayatta, yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan bir maddedir. Tuzun mutlaka günlük yeterli miktarda vücuda alınması gere...
Devamını Oku

İyotlu Tuz

İyotlu tuz, vücudumuzdaki tiroit bezinden hormon salgılanması için çok kıymetli bir mineraldir. Beyin ve sinir sistemimizin çalışması için ve vücudumuzun gel...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Soda Limon Tuz
Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır
Tuz Sabunu
Tuz Ruhu
Tuz Ruhu Formülü
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024