- Turşu,
- Asma yaprağı,
- Peynir,
- Zeytin gibi gıdaların uzun süre dayanabilmesi ve değişik şekiller de tüketilmesi için yapılan işleme salamura denir.
bu işlem yani fermantasyon salamura tuz dediğimiz tuzla yapılır ki daha lezzetli ve sağlıklı olsun. Peynir ve zeytinde olgunlaştırma işlemi için kullanılır.
Gıda maddeleri ve salamura tuzu arasında bir değiş tokuş olur bu değişim gıdanın tuz tadını almasına salamuranın ise içeriğindeki maddeleri suyunu bırakması ile olur. Aksi halde örneğin turşu salamuraları yenmecek kadar tuzlu ya da çok az tuzlu olur. Tuz oranın az olması ise salamura içerisindeki zararlı bakterilerin canlı kalmasına ve vücudumuza girerek hastalıklara sebep olmasına yol açar.
Normal rafineri tuzu ile salamura tuzu arasında çok büyük farklılıklar vardır. Rafine tuzu yani sofra tuzu akışkanlığı kolay olsun görünümü güzel olsun diye içeriği değişmiş ve katkı maddeleri eklenmiştir. Deniz tuzu ise yani salamura tuz, doğal hali ile bırakılmış içerisinde mineraller değişmeden tüketilen ve tamamen yararlı bir tuzdur.
İkisi arasındaki tek ortak nokta ise tuzlu oluşlarıdır. Fakat lezzet olarak da birbirlerinden farklıdırlar.
Salamura tuzu kullanılan yiyeceklerde katkı maddeleri hissedilmez.
Salamura tuzu, mineraller açısından çok zengindir. Denizde bulunan seksene yakın minerali içerisinde barındırır ve tüketimi esnasında insan vücuduna direk geçiş yaparak hepsinden faydalandırır. Çünkü içeriğinde bulunan mineraller biz insanların kanında bulunan minerallerin aynıdır. Bir tutam salamura tuzu içerisindeki bütün mineralleri almamızı sağlar.
Tuzlar ikiye ayrılır
- Rafine edilmiş tuz,
- Rafine edilmemiş yani işlenmemiş tuz,
Salamura tuzların kullanım alanlarını kısıtlamak yanlış olur. Biz insanoğlu bilinçlendikçe bencilleşen bir canlıya dönüşsek de yeniden her şeyi doğal olarak kullanma eğilimi gösterecek kadarda alçak gönüllüyüz. Artık tüketeceğimiz gıdaların ne kadar güzel kullanışlı ya da mükemmel olduğunu umursamak yerine görünümü şekli şemali ne olursa olsun inorganik olmasını önemsemeliyiz.
Salamura tuzunun günümüzde özellikle kullanım alanları kısıtlı gibi gözükse de ileride yeniden doğal kullanımlara her evde her restoranda geçileceği düşüncesindeyim.
21.01.2024 20:51:24