Salamura Tuz

Salamura tuz, deniz suyunun tuzundan elde edilen iri görünümlü ve rafine tuzlarına oranla daha sağlıklı bir tuz çeşididir. Özellikle günümüzde rafineri tuzunun kullanımı yaygınlaşmış gibi gözükse de bilinçlenen toplumlarında birer birer rafine tuzlarını bırakıp doğal tuzlara yöneldiği bir dönemdeyiz.

Salamura tuzunun kullanım alanları

  • Turşu,
  • Asma yaprağı,
  • Peynir,
  • Zeytin gibi gıdaların uzun süre dayanabilmesi ve değişik şekiller de tüketilmesi için yapılan işleme salamura denir.
bu işlem yani fermantasyon salamura tuz dediğimiz tuzla yapılır ki daha lezzetli ve sağlıklı olsun. Peynir ve zeytinde olgunlaştırma işlemi için kullanılır.

Gıda maddeleri ve salamura tuzu arasında bir değiş tokuş olur bu değişim gıdanın tuz tadını almasına salamuranın ise içeriğindeki maddeleri suyunu bırakması ile olur. Aksi halde örneğin turşu salamuraları yenmecek kadar tuzlu ya da çok az tuzlu olur. Tuz oranın az olması ise salamura içerisindeki zararlı bakterilerin canlı kalmasına ve vücudumuza girerek hastalıklara sebep olmasına yol açar.

Normal rafineri tuzu ile salamura tuzu arasında çok büyük farklılıklar vardır. Rafine tuzu yani sofra tuzu akışkanlığı kolay olsun görünümü güzel olsun diye içeriği değişmiş ve katkı maddeleri eklenmiştir. Deniz tuzu ise yani salamura tuz, doğal hali ile bırakılmış içerisinde mineraller değişmeden tüketilen ve tamamen yararlı bir tuzdur.
İkisi arasındaki tek ortak nokta ise tuzlu oluşlarıdır. Fakat lezzet olarak da birbirlerinden farklıdırlar. Salamura tuzu kullanılan yiyeceklerde katkı maddeleri hissedilmez.

Salamura tuzu, mineraller açısından çok zengindir. Denizde bulunan seksene yakın minerali içerisinde barındırır ve tüketimi esnasında insan vücuduna direk geçiş yaparak hepsinden faydalandırır. Çünkü içeriğinde bulunan mineraller biz insanların kanında bulunan minerallerin aynıdır. Bir tutam salamura tuzu içerisindeki bütün mineralleri almamızı sağlar.

Tuzlar ikiye ayrılır

  • Rafine edilmiş tuz,
  • Rafine edilmemiş yani işlenmemiş tuz,
Salamura tuzların kullanım alanlarını kısıtlamak yanlış olur. Biz insanoğlu bilinçlendikçe bencilleşen bir canlıya dönüşsek de yeniden her şeyi doğal olarak kullanma eğilimi gösterecek kadarda alçak gönüllüyüz. Artık tüketeceğimiz gıdaların ne kadar güzel kullanışlı ya da mükemmel olduğunu umursamak yerine görünümü şekli şemali ne olursa olsun inorganik olmasını önemsemeliyiz.

Salamura tuzunun günümüzde özellikle kullanım alanları kısıtlı gibi gözükse de ileride yeniden doğal kullanımlara her evde her restoranda geçileceği düşüncesindeyim.
21.01.2024 20:51:24
Salamura Tuz ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Salamura Tuz Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Salamura Tuz"
Rafine edilmeyen tüzün topraktan farkı yoktur içinde zararlı ağır metaller var ben kullandım nefes darlığı yaptı ailemizde bazılarının tansiyon sıkıntısı bazılarının nefes astım gibi sıkıntısı oldu
Mahmut türmoğlu . 04.02.2018

Soda Limon Tuz

Soda limon tuz. Son yıllarda adından fazlasıyla söz ettiren bu üçlü hem üçü bir arada hem de ayrı ayrı sürekli tükettiğimiz gıdalardandır. Soda limon tuz üçl...
Devamını Oku

Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır

Zeytin tuzu nasıl alınır, sorusunun cevabı genellikle herkes tarafından bilinse de tam olarak doğru sonuçlar alınmayarak yanlış işlemler uygulanmaktadır. Zey...
Devamını Oku

Tuz Sabunu

Tuz sabunu, bizim ülkemizde özellikle iki çeşit olarak bilinir. Bunlar himalaya kristal tuz sabunu ve kaya tuzu sabunudur. Bu sabunların cilt için birçok iyi...
Devamını Oku

Tuz Ruhu

Tuz ruhu, olarak bilinen tuz ruhu sıvı formlardan %33'lük olarak 75 kilogramlık bidonlarda tanklarda veya dökülme olarak satışını yapılmaktadır Hidrojen ve k...
Devamını Oku

Tuz Ruhu Formülü

Tuz Ruhu Formülü, Kimyasal formülü HCI olan hidroklorik bir asittir. 9. Yüzyılda Arap simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedilmiş. Bu kimyasal hidro...
Devamını Oku

Tuz Taşı

Tuz taşı, bir diğer adı ile sodalit taşıdır. Fakat insanlar arasında genellikle tuz taşı olarak bilinmektedir. Tuz taşı, doğru kullanıldığında çok önemli fay...
Devamını Oku

Tuzların Özellikleri

Tuzların özellikleri, asitler ve bazların nötrleşme tepkimeleri ile birleşmesi sonucu oluşan, kristal yapılı katı maddelerdir. Tuzların farklı çeşitleri ve b...
Devamını Oku

Himalaya Tuzu Sabunu

Himalaya Tuzu Sabunu, bu sabun çoğunlukla kristal olan tuzların bir araya gelmesi ile elde edilen bir sabun çeşididir. Çünkü böylelikle kullanımı çok daha ko...
Devamını Oku

İyotsuz Tuz

İyotsuz tuz, kullanımı insanlarda farklı durumlarda geçerlidir. Bütün insanların vücutlarının belirli bir oranda iyota ihtiyacı vardır. Özellikle de çocukluk...
Devamını Oku

Pembe Himalaya Tuzu

Pembe himalaya tuzu, Yaklaşık olarak 250 milyon yıl öncesinde bile kullanılan bir tuzdur. Bu tuz içerisinde bulunan çeşitli mineraller sayesinde pembe himala...
Devamını Oku

Limon Tuzu Zararları

Limon Tuzu Zararları, limon tuzu sıklıkla mutfaklarda yemek yapımında kullanılır. Yemek yapımında kullanılmasının en büyük sebebi antioksidan etkisini arttır...
Devamını Oku

Tuz Banyosu

Tuz banyosu: Çok eski zamanlardan beri doğal yollardan vücudumuzu bakıma almak oldukça yaygın bir sistemdir. Doğal yollardan cilde bakım yapma denilince ilk ...
Devamını Oku

Kristal Tuz

Kristal Tuz, tuz çeşitleri arasında en nadir olan ve kıymetli bir tuz çeşididir. Kristal tuz dünya çok nadir bulunmaktadır. Kristal tuz yüksek basınç altında...
Devamını Oku

Çin Tuzu

Çin Tuzu, Tuz bazik asitlerin tepkimeye girerek oluşturdukları maddedir. Çeşit çeşit tuz vardır. Akla ilk gelenleri ise kaya tuzu, deniz tuzudur. Bu tuzlar s...
Devamını Oku

Tuz Gölü

Tuz Gölü, İç Anadolu bölgesinde yer alan, uzunluğu 80 kilometre, yüz ölçümü 1500 kilometrekare ve genişliği 100 metre olan Tuz Gölü, Ankara, Konya ile Aksara...
Devamını Oku

Tuzlar Kimya

Tuzlar tanım olarak, asit ve baz arasında oluşan kimyasal tepkime sonucu çıkan kristal yapılı kokusuz bir bir yan üründür. Tuz kelimesi genel bir isimdir ve tuz den...
Devamını Oku

Tuz

Tuz, beyaz bir renge sahip olan, sodyum klorür ismi ile bilinen ve kristal bir yapıya sahip olan bileşkenin adıdır. İnsan ve onun dışındaki tüm canlıların be...
Devamını Oku

Tuz Çeşitleri

Tuz çeşitleri, tuz, günlük hayatta, yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan bir maddedir. Tuzun mutlaka günlük yeterli miktarda vücuda alınması gere...
Devamını Oku

İyotlu Tuz

İyotlu tuz, vücudumuzdaki tiroit bezinden hormon salgılanması için çok kıymetli bir mineraldir. Beyin ve sinir sistemimizin çalışması için ve vücudumuzun gel...
Devamını Oku

Epsom Tuzu

Epsom Tuzu, (İngiliz tuzu) doğal yollar ile oluşan magnezyum sülfat bileşimi bir mineraldir. Epsom tuzu İngiltere'de doğal kaynaklarda kendiliğinden oluşur. ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Soda Limon Tuz
Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır
Tuz Sabunu
Tuz Ruhu
Tuz Ruhu Formülü
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024