Tuz

Tuz, beyaz bir renge sahip olan, sodyum klorür ismi ile bilinen ve kristal bir yapıya sahip olan bileşkenin adıdır. İnsan ve onun dışındaki tüm canlıların besin kaynaklarının başından bulunmaktadır. Canlılar için beslenmeleri konusunda oldukça önemli bir yere sahip olan tuz ayrıca ticari amaç içinde oldukça önemli bir gıda türüdür. İnsan vücudunun yaşamsal fonksiyonlarının devam ettirebilmesi için tuzun çok önemli bir yeri vardır.
Bunun sebebi ise tuzun içinde bulunan sodyum ve klorür insan vücudu için çok önemli olan bileşkedir. İnsan vücudunda bu tür eksiklikleri gideren en önemli yapı maddesi ise tuzdur. Bu sebepten insanlar bu besin kaynağını belli miktarda tüketmelerinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Ayrıca ticari amaç ile de tuz bu sektör için oldukça önemli bir yere sahiptir. Mesela gıda, tekstil, deri, kimya sektörü ve bunun yanı sıra hayvancılık sektörü içinde kullanılmaktadır. Tuzun ekşi ve keskin bir tadı bulunmaktadır ve bu sebepten yemeklerde olmazsa olmaz bir konuma sahip olmaktadır. Ayrıca tuzun belli bir kokusu yoktur hatta herhangi bir kokuya sahip de değildir. Bir insanın her gün belli bir miktar tuz alması gerekir. Bunun sebebi ise özellikle yaz aylarında insanlarda oluşan terleme tuz kaybına ve bununla beraber su kaybı da ortaya çıkar. Bununla birlikte baş dönmesi, tansiyon düşmesi ve bitkinlik gibi birçok sorunu ortaya çıkarabilir. Bu sebepten dolayı insanlar günlük belli bir miktar tuzu gerek yemeklerin de gerekse salatalarında veya başka besinler içinde tüketerek bu eksikliği bu şekilde ortadan çıkarabilir.
Bir insan vücudunun ortalama günlük tuz ihtiyacı on beş gram olmaktadır ve bu durum göz önünde bulundurulup ona göre tüketmelidirler. Tuz her ne kadar sağlık için önemli bir yere sahip olsa da çok fazla tüketilmesinin de birçok sorunu ortaya çıkaracağı unutulmamalıdır. Tuzun elde edilmesi üç yöntem şeklinde olmaktadır. Bu üç yöntemi beraber inceleyelim;
  • Deniz tuzu; dünya üzerinde çok fazla bulunan denizlerin su dışından içinde bulundurduğu diğer önemli madde ise tuzdur. Deniz suyunda çok fazla sodyum ve klorür bulunur. Bu sebepten yapay bir göl oluşturularak bu deniz suyunun bir kısmı bu göl içine aktarılır ve belli bir zaman içinde buharlaştırılarak tuz haline getirilir. Bunun yanı sıra deniz sularında çok fazla mineral bulunmaktadır ve bu mineraller de sağlık için çok önemlidir. Ancak deniz suyu çevre kirliliği yüzünden çok fazla metaller ve kirli maddeler içermektedir. Bu sebepten deniz suyu direk olarak değil de rafine edilerek kullanılır.
  • Kaya tuzu; denizlerdeki suyun kuruması sonucunda ortaya kristal şekilde tuzlar kalır ve bu tuzlar kaya tuzu olarak adlandırılır. Denizdeki su kuruyunca geriye kalan kristal parçalar güneşin ışıkları ve ışınları altında kalarak tuz haline gelir ve yüksek bir basınç sonucunda ortaya çıkar. Bu basınç sonucunda topak haline gelen tuz kristali bazı işlemler sonucundan geçerek kullanıma hazır hale gelir. Asında kaya tuzu diğer tuzlara göre daha faydalı ve daha uzun ve doğal işlemlerden geçtiği için daha sağlıklıdır. Ancak her yerde bu tuzun bulunması biraz zordur sadece belli yerler de yani deniz suyunun kuruduğu yerlerde ortaya çıkar.
  • Rafine tuzu; sofra adı da verilen bu tuz çeşidi deniz tuzu ve kaya tuzunun rafine edilmiş yani işlem görmüş halidir. Rafine tuzu kaya tuzu ya da deniz tuzunun içindeki sodyum dışından tüm elementlerin alınması ile yapılır. Bu sebepten de insan sağlığı için rafine tuzunun zararlı olmasının nedeni budur. Bu tuz çeşidinin bir miktar bile kullanılması sonucunda vücudun su ihtiyacı kaybolur ve bu da sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Mesela yüksek tansiyonun fazla tuz ile artmasının sebebi bu tuz çeşidinin ortaya çıkması ile vücuttaki oranların dengesini bozar ve tansiyon sorunu ortaya çıkar.
Görüldüğü üzere tuzun çeşitleri ortaya çıkış yerlerine göre değişkenlik göstermektedir. Tuz insan sağlığı için her ne kadar faydalı olsa da rafine edilmiş tuzun fazla tüketilmesi sonucunda bazı hastalıklar kendini göstermeye başlar. Bu sebepten eğer bulunuyor ise deniz ya da kaya tuzu tüketilmelidir. Ancak deniz ve kaya tuzunun bulunması zor olduğundan rafine edilen tuzun günlük olarak on beş gramı geçmemesi lazım. Ayrıca tuz tüketen bir kişi o tuzun üç katı miktarı kadar su tüketerek vücuttaki tuz oranını aza indirmelidir.
21.01.2024 21:20:48
Tuz ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tuz Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tuz"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Soda Limon Tuz

Soda limon tuz. Son yıllarda adından fazlasıyla söz ettiren bu üçlü hem üçü bir arada hem de ayrı ayrı sürekli tükettiğimiz gıdalardandır. Soda limon tuz üçl...
Devamını Oku

Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır

Zeytin tuzu nasıl alınır, sorusunun cevabı genellikle herkes tarafından bilinse de tam olarak doğru sonuçlar alınmayarak yanlış işlemler uygulanmaktadır. Zey...
Devamını Oku

Tuz Sabunu

Tuz sabunu, bizim ülkemizde özellikle iki çeşit olarak bilinir. Bunlar himalaya kristal tuz sabunu ve kaya tuzu sabunudur. Bu sabunların cilt için birçok iyi...
Devamını Oku

Tuz Ruhu

Tuz ruhu, olarak bilinen tuz ruhu sıvı formlardan %33'lük olarak 75 kilogramlık bidonlarda tanklarda veya dökülme olarak satışını yapılmaktadır Hidrojen ve k...
Devamını Oku

Tuz Ruhu Formülü

Tuz Ruhu Formülü, Kimyasal formülü HCI olan hidroklorik bir asittir. 9. Yüzyılda Arap simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedilmiş. Bu kimyasal hidro...
Devamını Oku

Tuz Taşı

Tuz taşı, bir diğer adı ile sodalit taşıdır. Fakat insanlar arasında genellikle tuz taşı olarak bilinmektedir. Tuz taşı, doğru kullanıldığında çok önemli fay...
Devamını Oku

Tuzların Özellikleri

Tuzların özellikleri, asitler ve bazların nötrleşme tepkimeleri ile birleşmesi sonucu oluşan, kristal yapılı katı maddelerdir. Tuzların farklı çeşitleri ve b...
Devamını Oku

Salamura Tuz

Salamura tuz, deniz suyunun tuzundan elde edilen iri görünümlü ve rafine tuzlarına oranla daha sağlıklı bir tuz çeşididir. Özellikle günümüzde rafineri tuzun...
Devamını Oku

Himalaya Tuzu Sabunu

Himalaya Tuzu Sabunu, bu sabun çoğunlukla kristal olan tuzların bir araya gelmesi ile elde edilen bir sabun çeşididir. Çünkü böylelikle kullanımı çok daha ko...
Devamını Oku

İyotsuz Tuz

İyotsuz tuz, kullanımı insanlarda farklı durumlarda geçerlidir. Bütün insanların vücutlarının belirli bir oranda iyota ihtiyacı vardır. Özellikle de çocukluk...
Devamını Oku

Pembe Himalaya Tuzu

Pembe himalaya tuzu, Yaklaşık olarak 250 milyon yıl öncesinde bile kullanılan bir tuzdur. Bu tuz içerisinde bulunan çeşitli mineraller sayesinde pembe himala...
Devamını Oku

Limon Tuzu Zararları

Limon Tuzu Zararları, limon tuzu sıklıkla mutfaklarda yemek yapımında kullanılır. Yemek yapımında kullanılmasının en büyük sebebi antioksidan etkisini arttır...
Devamını Oku

Tuz Banyosu

Tuz banyosu: Çok eski zamanlardan beri doğal yollardan vücudumuzu bakıma almak oldukça yaygın bir sistemdir. Doğal yollardan cilde bakım yapma denilince ilk ...
Devamını Oku

Kristal Tuz

Kristal Tuz, tuz çeşitleri arasında en nadir olan ve kıymetli bir tuz çeşididir. Kristal tuz dünya çok nadir bulunmaktadır. Kristal tuz yüksek basınç altında...
Devamını Oku

Çin Tuzu

Çin Tuzu, Tuz bazik asitlerin tepkimeye girerek oluşturdukları maddedir. Çeşit çeşit tuz vardır. Akla ilk gelenleri ise kaya tuzu, deniz tuzudur. Bu tuzlar s...
Devamını Oku

Tuz Gölü

Tuz Gölü, İç Anadolu bölgesinde yer alan, uzunluğu 80 kilometre, yüz ölçümü 1500 kilometrekare ve genişliği 100 metre olan Tuz Gölü, Ankara, Konya ile Aksara...
Devamını Oku

Tuzlar Kimya

Tuzlar tanım olarak, asit ve baz arasında oluşan kimyasal tepkime sonucu çıkan kristal yapılı kokusuz bir bir yan üründür. Tuz kelimesi genel bir isimdir ve tuz den...
Devamını Oku

Tuz Çeşitleri

Tuz çeşitleri, tuz, günlük hayatta, yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan bir maddedir. Tuzun mutlaka günlük yeterli miktarda vücuda alınması gere...
Devamını Oku

İyotlu Tuz

İyotlu tuz, vücudumuzdaki tiroit bezinden hormon salgılanması için çok kıymetli bir mineraldir. Beyin ve sinir sistemimizin çalışması için ve vücudumuzun gel...
Devamını Oku

Epsom Tuzu

Epsom Tuzu, (İngiliz tuzu) doğal yollar ile oluşan magnezyum sülfat bileşimi bir mineraldir. Epsom tuzu İngiltere'de doğal kaynaklarda kendiliğinden oluşur. ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Soda Limon Tuz
Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır
Tuz Sabunu
Tuz Ruhu
Tuz Ruhu Formülü
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024