Tuzların Özellikleri
Tuzların özellikleri, asitler ve bazların nötrleşme tepkimeleri ile birleşmesi sonucu oluşan, kristal yapılı katı maddelerdir. Tuzların farklı çeşitleri ve bu çeşitlerine göre de özellikleri bulunmaktadır. Ortak özellikleri, katı haldeyken elektrik akımını iletemezler, su ile karışırlarsa Elektrik akımını iletirler. Artı ve eksi yüklü iyonlardan oluşurlar.
Yemeklere güzel tat verirler. Vücuttaki asit baz dengesini korur. Düşük tansiyonu yükselmeye yarar. Mikrop öldürücü özelliği de bulunmaktadır.
Sodyum Klorür Tuzunun Özellikleri Nelerdir?- Sofra tuzu olarak bilinen tuz çeşididir.
- Kimyada formülü NaCl, yapısı da beyaz kristaldir.
- Tüm canlıların besin kaynağı olan bu yemek tuzu, ticari anlamda da çok önemli bir yere sahiptir.
- İdrar oluşumunu sağladığı için oldukça değerlidir. Fakat fazlası her zaman zararlıdır.
- Suda iyi çözünür ve sulu çözeltisi nötr haldedir.
- Bu tuzların en büyük kaynağı denizlerdir. Deniz sularının %3'ü sodyum klorürden oluşmaktadır.
- Sinir ve kas hücrelerinin işlevini iyi bir şekilde yerine getirmesi için sodyum vücut için çok önemlidir.
- Klorür ise midede asit oluşumu için önemlidir.
Sodyum Sülfat Tuzunun Özellikleri Nelerdir?- Kimyasal formülü Na2 SO4'tür.
- Katı, beyaz ve kristal yapıda bulunur.
- Göllerden, deniz sularında, yeraltından ve kimyasallardan üretilir.
- Cam üretiminde, kâğıt sektöründe, deterjan üretiminde kullanılır.
Potasyum Nitrat Tuzunun Özellikleri Nelerdir?- Diğer bir adı da güherçile'dir ve kimyasal formülü KNO3'tür.
- Beyaz ya da renksizdir, acı bir tadı vardır.
- Kokusuz bir maddedir.
- Suda iyi çözünür ve sulu çözeltisi nötr'dür.
- Çok etkili bir oksitleyici maddedir ve asidik ortamlarda birçok maddeyi okside edebilecek güce sahiptir.
- Mayaların etkisi ile toprakta oluşurlar.
- Cam ve kibrit yapımında, dondurucu yapımında, maden oksitlenmesinde kullanılır.
- Et gıdalarının konservelemesinde de kullanılır.
Sodyum Karbonat Tuzunun Özellikleri Nelerdir?- Kimyasal formülü Na2CO3'tür ve karbonik asidin sodyum tuzu olarak bilinir.
- Katı halde ve beyaz renktedir.
- Gıda alanında asit düzenleyici olarak, temizlik alanında çamaşır beyazlatıcı olarak kullanılır.
- Boya sektöründe, tuğla yapımında, kâğıt yapımında, sentetik sektöründe ve diş macunu yapımında kullanılır.
Amonyum Nitrat Tuzunun Özellikleri Nelerdir?- Suda çözünür ve sulu çözeltisi biraz asidiktir.
- Renksiz ve kristalleşmiş haldedir.
- Kimyasal formülü NH4 NO3'tür.
- Patlayıcı yapımında ve tarım için gübre yapımında kullanılır.
- Nitrik asidin amonyak ile tepkimesinden oluşur.
Şap Tuzlarının Özellikleri Nelerdir?- Çift tuz grubuna giren tuz bileşikleridir.
- Çok fazla şap tuzu vardır, krom, mangan, kobalt, demir, titan, toryum gibi.
- Suda çözünürler ve sulu çözeltileri asidik haldedir.
- Tatları biraz tatlımsıdır.
- Şeker sanayinde, kâğıt sanayinde, tekstil sektöründe, boya sektöründe, dericilik sektöründe, yangın söndürme aracında, kibrit yapımında ve en önemlisi tıp sektöründe kullanılmaktadır.
Kalsiyum Karbonat Tuzunun Özellikleri Nelerdir?- Kireç taşı olarak bilinir.
- Kimyasal formülü CaCO3'tür.
- Saydam, kırılgan iri kristalli maddelerdir.
- En çok deniz kabuklularında ve eski kayaçlarda bulunur.
- Mermer, kireç taşı, tebeşir üretiminde kullanılır.
- Seramik sektöründe, gıda sektöründe, plastik sanayinde, boya sektöründe ve tıp alanında kullanılır.
20.01.2024 10:03:57
Tuzların Özellikleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|